Community
Δείτε το προφίλ μου
Οι ιταλικές αρχαιότητες της Μαδρίτης
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2012 11:42

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Fabio Isman έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο για την εφημερίδα Il Messaggero σχετικά με τις ιταλικές αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσείο της Μαδρίτης («Antichita, I tesori che l’Italia non rivendica», 21/04/2012).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημοσιογράφου στην Ιταλία έχουν επαναπατριστεί αρχαιότητες αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων από μουσεία, συλλέκτες, γκαλερί και οίκους δημοπρασιών της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, περιέργως, η υπόθεση διεκδίκησης 22 αρχαίων αντικειμένων προερχόμενων από την Ιταλία τα οποία βρίσκονται στη Μαδρίτη έχει μάλλον «παγώσει».

Τα 22 αντικείμενα μπορούν να ταυτοποιηθούν από φωτογραφίες που βρέθηκαν στο αρχείο του Giacomo Medici και του Gianfranco Becchina, καθώς και στο αρχείο του Robin Symes.

Ο Ιsman στο άρθρο του αναφέρεται επίσης στο ιστορικό προέλευσης ενός ετρουσκικού αμφορέα τον οποίο απέκτησε το 2009 το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. Ο αμφορέας είχε πωληθεί από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης το 2008 έναντι 116.500 δολαρίων.

Περισσότερα στο Looting Matters


Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Συνέδριο για τις αρχαιότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη
από Vasso Iliopoulou
1-3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η 25η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Αρχείο Blog
2024
2013 (8)
2012 (41)