Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Το 5ο τεύχος του περιοδικού «Προ-ιστορήματα» είναι on line
Last update: 29/02/2012 11:07

Το 5ο τεύχος του περιοδικού «Προ-ιστορήματα» (Φεβρουάριος 2012) αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Μπορείτε να το «φυλλομετρήσετε» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://proistoria.wordpress.com/προϊστορήματα.

Θα βρείτε άρθρα:

– της Σοφίας Κασκαντίρη με τίτλο «Τα Μυκηναϊκά νεκροταφεία στις θέσεις Ζωητάδα και Άγιος Κωνσταντίνος στην Κρήνη Πατρών»,

– του Νίκου Μερούση με τίτλο «ki-ta-no, κρίτανος, τερέβινθος, τσικουδιά. Χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες τσικουδόλαδο;».

– της Μαρίας Ε. Πυργάκη με τίτλο «Lewis R. Binford: Ο κορυφαίος θεωρητικός της διαδικαστικής αρχαιολογίας»

– του Κοσμά Τουλούμη με τίτλο «Ο φιλέλληνας και ο ιστορικός: η αναζήτηση του “λιθικού αιώνος” στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους».

Συνέδριο για τις αρχαιότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη
Last update: 24/02/2012 11:06

Με 68 ανακοινώσεις και 147 συνέδρους θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., από 1 έως 3 Μαρτίου η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του 2011 στη Μακεδονία και τη Θράκη. Φέτος, είναι η εικοστή πέμπτη χρονιά αυτών των Συναντήσεων όπου παρουσιάζεται πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται γόνιμες παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και Θράκης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 και ώρα 9:30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αρχαιολόγοι από τις Εφορείες, το Πανεπιστήμιο και τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές προσφέρουν και μοιράζονται τη χαρά της νέας γνώσης. Μια γνώση που κοινοποιείται, μάλιστα, άμεσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των Πρακτικών που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Αρωγοί του Αρχαιολογικού Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2310 997211 και 997069

Δείτε εδώ για το πρόγραμμα της Συνάντησης

Ουδέν κακόν αμιγές καλού!
Last update: 24/02/2012 10:34

 

Χρειάστηκε μια ένοπλη ληστεία, μες στο φως της ημέρας, στο μουσείο μιας από τις σημαντικότερες, από άποψη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, περιοχής για να συνειδητοποιήσει ο Υπουργός Πολιτισμού αυτό που έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό αρκετοί από τους πολίτες αυτής της χώρας. Ότι δηλαδή οι εποχές έχουν αλλάξει. Το έγκλημα, σε όλες του τις μορφές, έχει αλλάξει, έχει «εξελιχθεί», ασφαλώς προς το χειρότερο. Υπάρχει περισσότερη βία και η ανθρώπινη ζωή κοστίζει πια ελάχιστα…

 

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου, μιλώντας για το ζήτημα της υποβολής της παραίτησής του στον Πρωθυπουργό ανέφερε: «Υποχρέωσή μου ήταν να παραιτηθώ. Όταν είσαι Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας και έχει χτυπηθεί η Ολυμπία είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις. Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι που με αφορά άμεσα και αυτό είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια ειδικά μετά την πρώτη ένοπλη ληστεία που έχει γίνει σε ελληνικό μουσείο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει τελείως. Όπως έλεγε ένας πολύ στενός μας συνεργάτης, τη δεκαετία του ’60 μπορεί ο κόσμος να ήταν ακόμα πιο φτωχός αλλά δεν σκεφτόταν ποτέ να χτυπήσει ένα μουσείο και να κλέψει τον πολιτισμό της Ελλάδας».

 

Τη δεκαετία του ’60 μπορεί ο κόσμος να ήταν πολύ πιο φτωχός, αλλά μπορούσες να κοιμάσαι με την πόρτα σου ανοιχτή. Ισχύει το ίδιο και σήμερα;

 

Επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα αρχαιολογικά μουσεία της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης
Last update: 23/02/2012 09:49

Στο Μουσείο Πέλλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρέθηκε πρόσφατα ο ειδικός  διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, σε μια επίσκεψη που έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική.

Το agelioforos.gr αναφέρει ότι τον κ. Νίμιτς ξενάγησαν στο Μουσείο Πέλλας η δρ Αγγελική Κοτταρίδου, Προϊσταμένη της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η διευθύντριά του, Πολυξένη Βελένη.

 

Πηγή

 


Και σφραγιδόλιθος από την Κρήτη κλάπηκε στην Ολυμπία
Last update: 22/02/2012 11:17

Ανάμεσα στα εβδομήντα επτά αντικείμενα που κλάπηκαν από το μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία είναι και ένας σπάνιος σφραγιδόλιθος από αιματίτη που βρέθηκε στην Κρήτη και ανήκει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Όπως διαβάσαμε στο site «Νέα Κρήτη» το αντικείμενο που χρονολογείται στη Μυκηναϊκή Εποχή, μεταξύ του 14ου και 13ου αιώνα π.Χ., είχε δοθεί ως δάνειο στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς εικόνιζε μια παράσταση αρματοδρομίας και της θεότητας που αναφέρεται στη Μητέρα Φύση των αρχαίων, τη γνωστή ως Πότνια Θηρών. Λόγω του άρματος που ήταν σκαλισμένο στην επιφάνειά του θεωρήθηκε ότι σχετιζόταν με την ιστορία των αθλημάτων, κι έτσι με το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, για λόγους συντήρησης και αναστήλωσης, πήρε το δρόμο για τις προθήκες της Αρχαίας Ολυμπίας.
Με τη λήξη των Αγώνων ζητήθηκε πενταετής παράταση του δανεισμού, η οποία μετατράπηκε σε μόνιμο δανεισμό, αν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είχε ζητήσει επίμονα την επιστροφή του αντικειμένου.

 

 

Αξία… ανεκτίμητη
Last update: 20/02/2012 11:08

Σημαντικές πληροφορίες για τη συλλογή γραμματοσήμων του Γεωργίου Παπαστεφάνου που απεικονίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και τα οποία φαίνεται πως είχαν στο στόχαστρό τους οι ληστές του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας μας δίνει το site ΟnAir24.

Όπως λοιπόν αναφέρεται στο site, η αξία της συγκεκριμένης συλλογής είναι ανεκτίμητη. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο τέτοιες συλλογές, η μία στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας  και η άλλη στην Αθήνα.
Πρόκειται για ολόκληρα φύλλα (με 50 γραμματόσημα το καθένα) άκοπα, όπως τυπώθηκαν στο τυπογραφείο. Η συλλογή δεν μπορεί να πουληθεί αυτούσια, όμως μπορεί κάποιος να κόψει ένα γραμματόσημο από κάθε φύλλο, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο 50 σειρές και στη συνέχεια να τις πουλήσει ακόμη και στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία τέτοια συλλογή μπορεί να ξεκινά από 30.000 και να φθάνει ακόμη και τις 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι κλέφτες θα μπορούσαν να αποκομίσουν μέχρι και 2.500.000 ευρώ μόνο από τη συλλογή των γραμματοσήμων.

Τα «πλίνθινα χωριά»
Last update: 18/02/2012 17:06

Τα Κορέστεια, γνωστά και ως «πλίνθινα χωριά», είναι μια συστάδα ορεινών οικισμών  (Άνω και Κάτω Κρανιώνα, Χάλαρα, Μελάς, Μακροχώρι, Μαυρόκαµπος, Άγιος Αντώνιος, Γάβρος, Κώττας και Βατοχώρι), που συναντά κανείς κυρίως στον οδικό άξονα που συνδέει την Καστοριά με τις Πρέσπες.

Τα Κορέστεια παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον χάρη στα πλινθόκτιστα σπίτια με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που συναντά κανείς εκεί. Τα σπίτια κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο.

Σήμερα καταρρέουν, εγκαταλελειμμένα, παραδομένα στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

SOS τηλέφωνα για τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία
Last update: 18/02/2012 08:14

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε η διάθεση γραμμών επικοινωνίας με τις Αρχές Ασφάλειας που αφορούν στην αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι πολίτες που έχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

– Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση

– Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί από τις ώρες 08.00 έως 23.00 κάθε μέρα.

– Στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected]

 

 

 

 

 

Το πηγάδι των ευχών
Last update: 04/02/2012 16:18

Μουσείο Ακρόπολης. Καθώς κατευθύνεσαι προς την είσοδο, σταματάς για να ρίξεις μια ματιά στην ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο. Η προσοχή σου στρέφεται σε ένα πηγάδι που είναι γεμάτο… νομίσματα.

Πρόκειται για ένα πηγάδι της αρχαίας Αθήνας, το οποίο κάποια στιγμή στέρεψε και τον 2ο αιώνα μ.Χ. σφραγίστηκε από το λιθόστρωτο ενός μικρού λουτρού και ξεχάστηκε.

Ωστόσο φαίνεται ότι το μέλλον είχε άλλα σχέδια γι’ αυτό. Οι επισκέπτες του Μουσείου το έχουν κατακλύσει με νομίσματα από κάθε γωνιά της Γης, κάνοντας ίσως ο καθένας από μια ευχή.

Μια μικρή, δική μας Φοντάνα ντι Τρέβι; Ίσως… Εμείς πάντως και το νόμισμά μας το ρίξαμε και την ευχή μας την κάναμε!

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (8)
2012 (41)