Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Πληροφορίες για νέα σημαντικά ευρήματα στο «Μέντωρ»
Last update: 10/07/2012 08:44

Tο Capital.gr, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, δημοσίευσε είδηση για νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο του «Μέντορα», του πλοίου με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα ευρήματα αυτά αξιολογούνται ως σοβαρά από ιστορική και αρχαιολογική άποψη και θα ανακοινωθούν εντός της βδομάδας από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανακάλυψη ενός δαχτυλιδιού-σφραγίδα (σφραγιδόλιθου) με απεικόνιση πυροβόλου, που θεωρείται πως ανήκει σε αξιωματικό του πυροβολικού ο οποίος επέβαινε στο πλοίο. Οι έρευνες ανέδειξαν επίσης ένα ρολόι στο οποίο διασώζεται ένας δείκτης με μια χρυσή αλυσίδα, καθώς και όργανα γραφής αξιωματικών του πλοίου.

Όπως τονίζεται, πιθανότατα η εξέλιξη των ερευνών να οριοθετήσει την περιοχή των Κυθήρων, στη θέση Παλαιόπολη, ως ιδιαίτερης αρχαιολογική σημασίας.

Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο των υποβρύχιων ερευνών στο ναυάγιο που διεξάγει κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (προΐσταται η Αγγελική Σίμωση), υπό την επίβλεψη του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δημήτρη Κουρκουμέλη. Η φετινή έρευνα χρηματοδοτήθηκε, όπως και πέρυσι, από το Αυστραλιανό Ίδρυμα «Kytherian Research Group», εκπροσωπούμενο από τους Τ. Φαρδούλη και S. Leimroth αλλά κυρίως από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.

Πηγή

Επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων μέσω ταχυδρομείου
Last update: 04/07/2012 08:13

Αμερικανοί πολίτες φαίνεται πως έχουν κυριευθεί από μια κρίση συνειδήσεως και αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Τουρκία αρχαιότητες που πρόγονοί τους έβγαλαν λαθραία από τη χώρα.

Δύο είναι τα πρόσφατα «κρούσματα» σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Το πρώτο αφορά έναν Αμερικανό πολίτη που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα ρωμαϊκό αντικείμενο από την Τουρκία, το οποίο ο πατέρας του είχε βγάλει παράνομα από τη χώρα πριν από δεκαετίες. Ο κύριος αυτός, ενημέρωσε πρόσφατα τις τουρκικές αρχές για την ύπαρξη του αντικειμένου μέσω email, λέγοντας ότι αισθανόταν πως «ανήκει στην Τουρκία». Όπως ανέφερε στο email, ο πατέρας του είχε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια της ζωής του σε μια στρατιωτική βάση στη Γιάλοβα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αγνοούσε την ύπαρξη του αντικειμένου, το οποίο βρήκε ενώ καθάριζε το σπίτι της μητέρας του στη Νότια Καρολίνα.

Το email συνοδευόταν από φωτογραφίες του αντικειμένου και οι τουρκικές αρχές στην Ουάσιγκτον προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες για τον ασφαλή επαναπατρισμό του.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν άλλο Αμερικανό πολίτη ο οποίος πρωτοτύπησε και έστειλε μια κεφαλή αγάλματος της ρωμαϊκής περιόδου μέσω… ταχυδρομείου στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, μαζί με ένα σημείωμα που έλεγε: «Το βρήκαμε ενώ καθαρίζαμε τη σοφίτα μας». Και αυτό το αρχαίο αντικείμενο επέστρεψε στην Τουρκία με τη φροντίδα των αρχών.

Φαντάζομαι ότι οι Τούρκοι ελπίζουν να συνεχίσουν οι Αμερικανοί το καθάρισμα των σπιτιών τους. Ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να βρεθεί!

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (8)
2012 (41)