Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Ιστορία του νυχιού
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2012 14:40

Η έκφραση «με νύχια και με δόντια» σημαίνει «με μεγάλη προσπάθεια», καθώς τα νύχια και τα δόντια αποτελούν το εγγενές όπλο μας. Τα νύχια και τα δόντια φθείρονται με τη χρήση. Αντίθετα με τα δόντια, όμως, τα νύχια μεγαλώνουν συνεχώς. Στο χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται και η φροντίδα των νυχιών για την οποία οι μαρτυρίες δείχνουν πως εφαρμόζεται εδώ και 5.000 χρόνια, δηλαδή από το 3000 π.Χ.!
Στην αρχαία Αίγυπτο, η ιθύνουσα τάξη έβαφε τα νύχια της με χέννα βαθυκόκκινη, ενώ στην κατώτερη τάξη επιτρεπόταν η χρήση μόνο ανοιχτόχρωμου κόκκινου ή ροζ. Αλλά και οι Κινέζοι έβαφαν τα νύχια τους με ένα είδος σμάλτου που ύστερα από τρεις περίπου ώρες έπαιρνε ένα κοκκινωπό χρώμα. Από την πλευρά τους οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τη χέννα για να βάφουν τα νύχια τους, ή μάλλον τα ακροδάχτυλά τους, κοκκινοκαφετιά.
Η χρήση του κόκκινου χρώματος εξηγείται από το γεγονός ότι τα νύχια υγιών ατόμων είναι έντονα ροζ ενώ οι άρρωστοι έχουν κιτρινωπά νύχια. Αυτός είναι ο λόγος που η αριστοκρατία, δηλαδή η ιθύνουσα τάξη είχε κόκκινα νύχια, γιατί, θεωρητικά, μόνο υγιή άτομα μπορούσαν να κυβερνούν. Το βάψιμο των νυχιών και το μεγάλο τους μήκος είχε κοινωνική αξία, καθώς έδειχνε πως τα άτομα με περιποιημένα και μακριά νύχια δεν έκαναν χειρωνακτικές εργασίες και ήταν υγιή.
Η υπερβολή των γραμματιζούμενων Κινέζων και των μανδαρίνων στις αυτοκρατορικές αυλές ήταν τέτοια που είχαν ειδικές θήκες από ασήμι για να προστατεύουν τα μακριά τους νύχια. Αλλά και στην Ευρώπη, οι νεόκοποι αστοί μακραίνουν το νύχι του μικρού τους δάχτυλου για να δείξουν ότι δεν είναι αγρότες, ενώ οι χρήστες κοκαΐνης χρησιμοποιούν το μεγάλο νύχι του αντίχειρά τους για να ρουφάνε την ουσία.
Η περιποίηση των νυχιών εξαπλώθηκε τον 19ο αιώνα, όταν κυρίως Άγγλοι δανδήδες γυάλιζαν τα νύχια τους.  Η εκδημοκρατικοποίηση των κοινωνιών έπαιξε μεγάλο ρόλο στην όψη των χεριών και των γυναικών. Το 1932,  το πρώτο κόκκινο βερνίκι εφευρέθηκε στις ΗΠΑ από τον οίκο Revlon.
Πρώτος μελέτησε το νύχι ο William B. Bean (1909-1989), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο οποίος έγραψε το πρωτοποριακό (και πολύ βαρετό) έργο, προϊόν της καθημερινής παρατήρησης των νυχιών του: Nail Growth: 30 Years of Observation (Το μεγάλωμα των νυχιών: 30 χρόνια παρατήρησης). Στον πολύ παρατηρητικό αυτόν γιατρό οφείλεται τελικά η σημασία που δόθηκε κατόπιν στα νύχια από πολλούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, δερματολόγοι, διατροφολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί κ.λπ., οι οποίοι από την όψη των νυχιών φτάνουν σε αξιοσημείωτα συμπεράσματα. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε το βιβλίο του James F. Balch, Prescription for Νutritional Ηealing, ο οποίος ασχολούμενος με τη διατροφή παρατήρησε πως οι αλλαγές που παρατηρούνται στα νύχια είναι ενδεικτικές της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου.
Τα παχιά νύχια μπορεί να δείχνουν κάποια αδυναμία στο κυκλοφορικό σύστημα.
Γραμμές κατά μήκος του νυχιού μαρτυρούν κάποια διαταραχή στα νεφρά, γήρας ή έλλειψη σιδήρου.
Εύθραυστα νύχια μπορεί να σημαίνουν και πάλι έλλειψη σιδήρου, πρόβλημα του θυρεοειδούς, νεφρική ανεπάρκεια ή κυκλοφορικό πρόβλημα.
Κιτρινισμένα νύχια μπορεί να σημαίνουν εσωτερικές διαταραχές όπως του λεμφικού ή του αναπνευστικού συστήματος, του ήπατος ή και διαβήτη.
Άσπρα νύχια μαρτυρούν αναιμία ή διαταραχή των νεφρών και του ήπατος.
Νύχια σκούρα και/ή λεπτά, πλακέ, σε σχήμα κουταλιού δείχνουν έλλειψη βιταμίνης Β12 ή αναιμία.
Άσπρες γραμμές μέσα στο νύχι είναι ενδεικτικές  ηπατικής διαταραχής κ.λπ.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
Η μούμια είχε τη δική της ιστορία
από Zeta Xekalaki
Αν έχετε "πένα" και αγαπάτε την αρχαία Αίγυπτο, εμπνευστείτε από τις μούμιες και γράψτε στα αγγλικά το δικό σας διήγημα. σας διήγημα....Καλή επιτυχία!
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)