Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Live μαθήματα από τη Στοά του Βιβλίου
Last update: 29/05/2012 10:45

Η Στοά τού Βιβλίου δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω διαδικτύου ορισμένα μαθήματα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου.
Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, ώρα 17:00, θα μεταδοθεί το 3ο μάθημα της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ερασμίας-Λουίζας Σταυροπούλου-Αλεξίου «Ρίζες σε μια νέα πατρίδα / Μνήμες πατρίδας (Γρ. Ξενόπουλος, Η. Βενέζης, Τ. Αθανασιάδης, Ευ. Φακίνου, Ισ. Καπάνταη, Λ. Μεγάλου-Σεφεριάδη)», στο πλαίσιο των μαθημάτων με γενικό τίτλο «Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη: μαγικές πολιτείες (Οι «χαμένες πατρίδες» ως «λογοτεχνικές» πόλεις».
Όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά το μάθημα διαδικτυακά στο http://live.grnet.gr/stoabibliou/
Η μετάδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ).

Βραβείο Κοινού της Europa Nostra
Last update: 10/05/2012 11:22

«Δική σου η φωνή, δική σου και η επιλογή» μας λέει η Europa Nostra και μας καλεί να ψηφίσουμε έως τις 22 Μαΐου έναν από τους 28 νικητές των Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ για το 2012.

Ο νικητής του «Βραβείου Κοινού» θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου, στο μοναστήρι Jerοnimos της Λισαβόνας.
Να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα απέσπασε τέσσερα βραβεία στον φετινό διαγωνισμό. Στην κατηγορία «Συντήρηση», βραβεύτηκαν το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ της Αθήνας για το «Κτίριο Αβέρωφ», οι «Ανεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» στην Πάτμο και η «Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα» στη Σίφνο. Επιπλέον, στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες», βραβεύτηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Για να ψηφίσετε, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.europanostra.org/news/223/?utm_medium=email&utm_campaign=Public+Choice+Award%3A+vote+for+your+…&utm_source=YMLP&utm_term=Vote+now/

Οι πρωτοβουλίες του Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Last update: 09/05/2012 10:36

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, εξακολουθούν (ευτυχώς) να υπάρχουν φορείς και άτομα που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του (αρχαιολογικού) πλούτου της.

Όπως διαβάσαμε στο Lesvos Report, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ολοκλήρωσε με τη σύμφωνη γνώμη και την επιμέλεια της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης τη σήμανση των αρχαιολογικών ανασκαφών που βρίσκονται εντός του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου.

Συγχρόνως με τη σήμανση εκδόθηκαν δύο φυλλάδια, ένα στην ελληνική και ένα στην αγγλική γλώσσα, πάλι με την επιμέλεια της υπηρεσίας, που δίνουν στον επισκέπτη την ταυτότητα της ανασκαφής και των ευρημάτων της.

Επιπλέον, με τη συνδρομή της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης, τοποθετήθηκαν πρόσφατα καινούριες πινακίδες στο κάστρο Μολύβου, οι οποίες βοηθούν στην ενημέρωση των επισκεπτών.

Ο επόμενος στόχος είναι η έκδοση ενός βιβλίου που θα περιλαμβάνει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της Μήθυμνας και θα αναφέρεται στην ιστορία του οικισμού.

 

Οι ρύποι στα βιβλία αποκαλύπτουν αναγνωστικές συνήθειες του Μεσαίωνα
Last update: 04/05/2012 10:25

Νοιάζονταν για τη σωτηρία της ψυχής τους και φοβούνταν τις ασθένειες. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους που ζούσαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαγάγει κανείς διαβάζοντας για την έρευνα της Kathryn Rudy, λέκτορα στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews.

H Rudy εστίασε την έρευνά της σε προσευχητάρια του 15ου και των αρχών του 16ου αιώνα, προσπαθώντας να ρίξει φως στις αναγνωστικές συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι το σκούρο χρώμα που είχαν κάποιες σελίδες οφειλόταν στην ένταση και τη συχνότητα με την οποία είχαν φυλλομετρηθεί. Οι πιο «βρόμικες» σελίδες ήταν πιθανότατα και οι πιο διαβασμένες, ενώ οι σχετικά καθαρές σελίδες μάλλον δεν είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Με τη βοήθεια ενός ειδικού πυκνόμετρου, η Rudy κατάφερε να ερμηνεύσει πώς ένας αναγνώστης αντιμετώπιζε ένα βιβλίο, ποια τμήματά του ήταν τα περισσότερο και ποια τα λιγότερο δημοφιλή.
«Αν και είναι συχνά δύσκολο να μελετήσει κανείς τις συνήθειες ή την εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, αυτή η νέα τεχνική μπορεί να μας επιτρέψει να μπούμε στο μυαλό των ανθρώπων του παρελθόντος», πιστεύει η
Rudy.

Για παράδειγμα, οι μετρήσεις του πυκνόμετρου σε ένα χειρόγραφο αφιερωμένο στoν Άγιο Σεβαστιανό, στον οποίο συχνά προσεύχονταν οι πιστοί ζητώντας προστασία από την πανούκλα, έδειξαν ότι ο αναγνώστης ήταν τρομοκρατημένος από την εν λόγω ασθένεια και επαναλάμβανε την προσευχή, ίσως στην προσπάθειά του να την αποκρούσει.

Παρομοίως, οι σελίδες που περιείχαν προσευχές για την προσωπική σωτηρία είχαν περισσότερους ρύπους και ήταν περισσότερο χρησιμοποιημένες από εκείνες που είχαν προσευχές για τη λύτρωση των άλλων ανθρώπων.

«Η θρησκεία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική υγεία, τη διαχείριση του χρόνου και των διαπροσωπικών σχέσεων στον Μεσαίωνα. Στον αιώνα πριν από την εμφάνιση της τυπογραφίας, οι άνθρωποι παρήγγελναν δεκάδες χιλιάδες προσευχητάρια – με υπέροχη πολλές φορές εικονογράφηση- παρότι μπορεί να κόστιζαν σχεδόν όσο ένα σπίτι», είπε η Rudy.

Ωστόσο και τα προσευχητάρια, όσο προσφιλή και αν ήταν στους ανθρώπους, φαίνεται πως είχαν κάποιες «παρενέργειες». Από τις αναλύσεις της Rudy προέκυψε ότι σε μια συγκεκριμένη προσευχή, που εκφωνούνταν τις πρώτες πρωινές ώρες, ήταν λερωμένες μόνο οι πρώτες σελίδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι, πιθανότατα, οι πιστοί άνοιγαν επανειλημμένα το βιβλίο και άρχιζαν να προσεύχονται, αλλά δεν ολοκλήρωναν ποτέ την προσευχή. «Οι περισσότεροι αναγνώστες φαίνεται πως αποκοιμιούνταν στο ίδιο σημείο», δήλωσε η Ρούντι.


Discovery News

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (8)
2012 (41)