Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!
Last update: 27/06/2012 12:45

Πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαλεβιζίου, το οποίο φιλοξενεί τμήμα της Συλλογής του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά. Μιας συλλογής η οποία αποτελεί προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας και περιλαμβάνει 2.229 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.

Ζούμε όμως σε μια χώρα όπου Αρχαιολογικές Συλλογές υπάρχουν αρκετές, Αρχαιολογικά Μουσεία ακόμα περισσότερα. Ο ανταγωνισμός λοιπόν είναι μεγάλος. Αυτό φαίνεται να το έχει κατανοήσει η δημοτική αρχή της περιοχής η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να χαλαρώσει τις προσπάθειές της. Έτσι, επιχειρεί να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του μουσείου με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Μαλεβιζίου, έχουν τοποθετηθεί δεκάδες πινακίδες που κατευθύνουν τους επισκέπτες προς την Αρχαιολογική Συλλογή, σε καίρια σημεία, όπως είναι το αεροδρόμιο και το λιμάνι Ηρακλείου, σε κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα σε αρκετά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές αφίσες και φυλλάδια.

Ίσως θα έπρεπε να παραδειγματιστούν και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα, στους οποίους μόνο αν φτάσεις κατά τύχη έξω από το Μουσείο της περιοχής τους μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το βρήκες.

Μια εικονική πινακοθήκη στη διάθεσή σας
Last update: 21/06/2012 11:29

169 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του 19ου και του 20ου αιώνα, με σχόλια και βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών τους, όλα τμήμα της μοναδικής συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδoς, είναι τώρα στη διάθεσή σας στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Η Εικονική Πινακοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος σας περιμένει στη διεύθυνση: http://virtualgallery.bankofgreece.gr/main/

 

 

Μουσείο ή κρατική υπηρεσία
Last update: 18/06/2012 08:30

Με αφορμή τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης η αρθρογράφος Μαρία Θερμού καταθέτει τις σκέψεις της στο «Βήμα»:

«Επί ημέρες, θυμάμαι, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν γεμάτος από ανθρώπους κάθε ηλικίας που έσπευδαν να δουν και να ξαναδούν το λαμπρό νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου και η εθνική υπερηφάνεια ήταν στο έπακρο. Ήταν 20 Ιουνίου 2009, ακριβώς τρία χρόνια πίσω, όταν η ζωή μας ήταν αλλιώς… Αλλά και σήμερα, παρά την κρίση, που άγγιξε φυσικά και το Μουσείο Ακρόπολης, η πρωτιά του όσον αφορά την επισκεψιμότητα εξακολουθεί να είναι αδιαμφισβήτητη. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια.

»Ως εκ τούτου λοιπόν, το γεγονός ότι κάποιοι το μάχονται εκ πρώτης όψεως μοιάζει αδιανόητο. Γιατί να θέλει κανείς να καταστρέψει κάτι καλό; είναι η αφελής ερώτηση. Η οποία μόνο πονηρή απάντηση επιδέχεται. Το νομικό καθεστώς λειτουργίας του, που επιτρέπει μια σχετική ελευθερία από το ασφυκτικό Δημόσιο, έχει γίνει κόκκινο πανί για κάποιους. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα δεινά των μουσείων στη χώρα είναι η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις του Δημοσίου, που τα έχουν μετατρέψει από πολιτιστικούς φορείς σε κρατικές υπηρεσίες. Μια τέτοια θέλουν να κάνουν ορισμένοι και το Μουσείο της Ακρόπολης. Κομματάκι ενός κράτους-γίγαντα που θα ρυθμίζει τα πάντα στον πολιτισμό, παλαιό και σύγχρονο, θα ελέγχει, θα νουθετεί και, κυρίως, δεν θα αφήνει κανέναν να φύγει από τη γραμμή του».

Πηγή

Νέο site για την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών
Last update: 11/06/2012 11:12

Άνεμος αλλαγής θα πρέπει να πνέει στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή αλλαγή στον δικτυακό της τόπο.

Ένα ανανεωμένο σύγχρονο site είναι πια στον «αέρα» του διαδικτύου, με σημαντικό υλικό για τη δράση της Σχολής στην Ελλάδα, προς το παρόν μόνο στα ιταλικά.

Επισκεφθείτε το στη διεύθυνση: http://www.scuoladiatene.it/

Live μάθημα του Μ. Κορρέ από τη Στοά του Βιβλίου
Last update: 05/06/2012 10:07

 

Η Στοά τού Βιβλίου δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω διαδικτύου ορισμένα μαθήματα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου.
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, ώρα 19:30, θα μεταδοθεί το 4ο μάθημα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μανόλη Κορρέ «Τα αθηναϊκά σπίτια (μεγάλες οικίες, τύποι λαϊκών οικιών, εξέλιξη)», στο πλαίσιο των μαθημάτων με γενικό τίτλο «Ιστορική τοπογραφία και πολεοδομικά των Αθηνών, 18ος-19ος αι.».
Όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά το μάθημα διαδικτυακά στο http://live.grnet.gr/stoabibliou/
Η μετάδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ).

 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (8)
2012 (41)