Community
Δείτε το προφίλ μου
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μανόλη Ανδρόνικο
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2012 12:49

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την εικοστή επέτειο από τον θάνατο του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (30 Μαρτίου 1992) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», παραγωγής 1982 (σε ψηφιακή ανάπλαση 2005). 

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος αναφέρεται στην καταγωγή του, την οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Περιγράφει την επιρροή που άσκησε σ’ αυτόν ο καθηγητής του Κ. Ρωμαίος και τη συμμετοχή του, για πρώτη φορά ως φοιτητής, στην ανασκαφή της Βεργίνας (1938-1940). Επίσης, μιλά για την επαφή του με τον αρχαιολόγο Sir John Beasley στην Οξφόρδη, για τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως καθηγητή στη μέση εκπαίδευση, αλλά και για την αγάπη του για την ποίηση του Ελύτη και του Σεφέρη. Στην εκπομπή ακούγονται αποσπάσματα από το έργο «Μυθιστόρημα» του Σεφέρη, με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Μεγάλο μέρος της αφήγησης του Μανόλη Ανδρόνικου αναφέρεται στο δικό του ανασκαφικό έργο, που ξεκινά μεταπολεμικά στη Βεργίνα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αρχαίων Αιγών το 1977. Με τον φακό να περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ο καθηγητής Ανδρόνικος εξιστορεί βήμα προς βήμα τη σημαντική ανασκαφή με τα ευρήματά της, περιγράφοντας τα έντονα συναισθήματά του μπροστά στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας των μνημείων που αποκαλύπτονταν. Μας ξεναγεί στο ελληνιστικό ανάκτορο, στον συλημμένο βασιλικό τάφο με την τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης και στο οικοδόμημα του μεγάλου ασύλητου τάφου, που απέδωσε στον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Φροντίδα σκύλων στον Μεσαίωνα
από Αλίκη Σχοινά
Είναι εντυπωσιακό αυτό το καλλιτεχνικό ντοκουμέντο από τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα. Έρχεται σε σύγκρουση με τις προκατειλημμένες ιδέες που μπορεί να έχουμε σχετικά με τη μεταχείριση των σκύλων από τα αφεντικά τους κατά τον Μεσαίωνα.
Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστέθηκαν στον κατάλογο της Unesco
από User
Τα Μονοπάτια των Ίνκας, η ιστορική πόλη της Τζέντα, το εργοστάσιο Βαν Νέλε στο Ρότερνταμ, το μεταξουργείο της Τομιόκα (Ιαπωνία) εντάχθηκαν σήμερα στον κατάλογο
Αρχείο Blog
2024
2013 (8)
2012 (41)