Community
Δείτε το προφίλ μου
Η… σεμνή επανάσταση της Σέμνης Καρούζου
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2013 13:22

Έχει μείνει στην αρχαιολογική ιστορία της Ελλάδας ως πρωτοπόρος ερευνήτρια, ειδικά από τη θέση της ως Έφορος της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου -για 34 χρόνια. Λίγα όμως είναι γνωστά για το κουράγιο της και τη στάση απέναντι σε όσους προσπάθησαν να υποδουλώσουν την Ελλάδα (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες). Ο λόγος για τη Σέμνη Καρούζου, που με μοναδικό τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο απέναντι στο Ναζισμό όσο και στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, αντίθετα μάλιστα με τους περισσότερους αρχαιολόγους της εποχής. 

Με αρχαιολογικό έργο στην Κρήτη και την Αργολίδα, η Καρούζου έγινε η πρώτη γυναίκα Έφορος στο ΕΑΜ το 1933 ενώ ήταν μέλος της πνευματικής ελίτ της εποχής (φίλη του Άγγ. Σικελιανού, το Μαν Τρανταφυλλίδη, Του Δ. Γληνού και του Ν. Καζαντζάκη).  Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, η Σέμνη μαζί με τον σύζυγό της, επίσης διακεκριμένο αρχαιολόγο Χρήστο Καρούζο, απέσυραν την ιδιότητά τους ως μέλη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου -κάτι που κανείς άλλος Έλληνας αρχαιολόγος δεν τόλμησε να κάνει. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κι ενώ ο Χρ. Καρούζος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ΕΑΜ, συμβάλλει στο έργο του της διάσωσης των αρχαιοτήτων του Μουσείου, και της τεκμηρίωσης των ζημιών/ επανέκθεσης (μετά τον πόλεμο). 

Το 1967, όταν η Χούντα καταλαμβάνει την εξουσία, το ζεύγος Καρούζου ανακυρήσσεται “personae non gratiae”. Ο Χρήστος πεθαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σέμνη όμως επιβιώνει. Η είσοδός στη στο ΕΑΜ (και στη συλλογή της) της απαγορεύεται και η ίδια δραπέτευσε στην Ιταλία.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα σήμανε και τη συνέχεια της λαμπρής της σταδιοδρομίας. Πέθανε σε ηλικία 105 ετών το 1994, πλήρης ημερών και, όπως αποτιμάται, με καθαρή συνείδηση. 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από Νικολέτα Λιακοσταύρου
Ένα χρονολόγιο...
Ιστορία του νυχιού
από Anna Archaeologist
Η φροντίδα των νυχιών εφαρμόζεται εδώ και 5.000 χρόνια, δηλαδή από το 3000 π.Χ.
Σχετικά Blogs
Ένα ταφικό σήμα στη Βενετία: μαρτυρία και αφήγηση
από vasiliki_karam Historian, BA History and Archaeology AUTh
«Η αμεσότητα των επιγραφών είναι μοναδική. Το χέρι του αρχαίου χαράκτη, τα ίχνη των εργαλείων που χρησιμοποίησε, τα λάθη και οι διορθώσεις του αποκαλύπτουν την υλική διάσταση του γραπτού λόγου…καθώς και τα υπαρκτά πρόσωπα σε μια στιγμή της καθημερινότητάς τους.» (Οικονομάκη 2015)
Europeana Eagle Project: Ένα εγχείρημα ανάδειξης επιγραφών
από vasiliki_karam Historian, BA History and Archaeology AUTh
Το Europeana – eagle project αποτελεί ψηφιακό πρόγραμμα που έχει ως στόχο του την ανάδειξη αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών και απευθύνεται σε ειδικευμένο, αλλά και ανειδίκευτο κοινό.
Αρχείο Blog
2020
2013 (10)
2012 (39)