Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Βράδυ στην Ολυμπία
Last update: 26/06/2012 09:32

Κάτι η ρομαντική διάθεση, κάτι η δημιουργικότητα του καλλιτέχνη, κάτι η …
ανυπέρβλητη γοητεία του τοπίου και του χώρου, δεν ήθελε πολύ μια 61χρονη τουρίστρια από την Αυστραλία, να «παρασυρθεί».

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, τα ξημερώματα της Τρίτης αποφάσισε να πηδήξει την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας για να βγάλει φωτογραφίες κατά την ανατολή του ήλιου, μια ομολογουμένως εξαιρετική εικόνα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια της ιστορίας η 61χρονη έγινε αντιληπτή από τον πρωινό φύλακα που έκανε την καθημερινή του εξερεύνηση στο χώρο και πήγε να σβήσει και το φωτισμό. Ξαφνικά είδε μπροστά του την γυναίκα, τη σταμάτησε και κάλεσε την Αστυνομία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε τόσο από τη Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όσο και από την Αστυνομία.Οι Εισαγγελικές Αρχές μέσα στη μέρα θα αποφανθούν για τις προθέσεις της Αυστραλής τουρίστριας.

Πέρα από το «χαλαρό» της υπόθεσης θα πρέπει να δούμε την ουσία του θέματος. Το ότι δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος είναι αφύλακτος τις νυχτερινές ώρες, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για να προσληφθούν νυχτοφύλακες. Και αυτό ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες μετά τη ληστεία στο παλαιό μουσείο και επίσης ενώ έχει υπάρξει ένα σοβαρό περιστατικό με το χαμένο κιονόκρανο από τον αρχαιολογικό χώρο.

 

Στην Κρήτη η αρχαιότερη ελιά
Last update: 22/06/2012 09:22

Το αρχαιότερο ελαιόδεντρο βρίσκεται στην Κρήτη! Πρόκειται για μια αγριελιά που εξημερώθηκε στη συνέχεια από τον άνθρωπο με την ποικιλία «τσουνάτη». Βρίσκεται στο χωριό Βούβες, στο Κολυμβάρι Χανίων, και έχει τις εξής διαστάσεις:

Όγκος κορμού: 4,67 μ3

Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3μ. (DBH): 2,66 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3μ.: 2,01 μ.
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ. : 3,04 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ. : 2,15 μ.
Μέγιστη απόσταση μεταξύ 2 σημείων του κορμού στο επίπεδο εδάφους: 3,95 μ.

Η ηλικία του δέντρου υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 χρόνων. Έχει χαρακτηριστεί από τη γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης ως «διατηρητέο μνημείο της φύσης» και κάθε χρόνο δέχεται 20.000 επισκέπτες ως κέντρο του Μουσείου Ελιάς που βρίσκεται εκεί. Να σημειωθεί ότι στις Βούβες υπάρχουν συνολικά δέκα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.

Για περισσότερα δείτε το link

Αρχαιολόγοι… από κούνια!
Last update: 21/06/2012 11:35

Μια υπέροχη ιδέα που αφορά το χώρο του εθελοντισμού μας έρχεται από τη Βρετανία. 

Τμήματα εθελοντών σε βρετανικά ιδρύματα πολιτισμού – όπως μουσεία,εκκλησίες,  χορευτικές ομάδες κ.α.  – οργανώνουν ειδικές εθελοντικές ομάδες όπου συμμετέχουν παιδιά. Εκεί, με την επίβλεψη των μεγαλύτερων, συντελούν κι εκείνα σε εργασίες που έχουν οριστεί για τους εθελοντές, ενώ στο τέλος τους απονέμεται το λεγόμενο «Παιδικό Πτυχίο» στην ειδικότητα για την οποία εργάστηκαν. Το πρόγραμμα ονομάζεται Παιδικό Πανεπιστήμιο (Children’s University) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 19 ετών, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και μαθησιακής ικανότητας. Αναφέρεται μάλιστα ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή παιδιών από υποβαθμισμένες κοινωνικές ομάδες ή με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία μπορεί και να μην είχαν άλλη ευκαιρία πρόσβασης σε τέτοιους χώρους.

Έτσι, ένα παιδί που ονειρεύεται ίσως να γίνει αρχαιολόγος ή να εργαστεί σε μουσείο δεν περιμένει να μεγαλώσει για να ζήσει έστω και λίγο την εμπειρία… Ιδρύματα όπως το Κέντρο Αιγύπτου στο Swansea της Ουαλίας προσφέρουν ήδη εθελοντικά προγράμματα  Αιγυπτολογίας -στα πλαίσια του Παιδικού Πανεπιστημίου της Ουαλίας- σε νεαρούς εθελοντές, στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνονται σεμινάρια αιγυπτιακής τέχνης, ιστορίας και αρχιτεκτονικής αλλά και συντήρησης, υγείας και ασφάλειας και εξυπηρέτησης πελατών! 

Πειθαρχική δίωξη σε επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης για σχόλια στο Facebook
Last update: 19/06/2012 09:30

Μας έκανε εντύπωση το παρακάτω κείμενο του Θεόφιλου Δουμάνη στην εφημερίδα Lifo, καθώς ανασύρει θέματα ευθύνης και εχεμύθειας απέναντι στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Οι απόψεις δικές σας…

«Πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε με ομόφωνη απόφαση  του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης εναντίον επιμελήτριας με 28χρονη υπηρεσία. Η δίωξη ασκήθηκε για σχόλια  που έκανε η επιμελήτρια τον Ιανουάριο του 2012, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, αμέσως μετά τη διάρρηξη της Εθνικής Πινακοθήκης και την κλοπή 3 έργων τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.  

Η δίωξη ήταν αποτέλεσμα των πρόσφατων αιτήσεων της επιμελήτριας, η οποία είναι Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Πινακοθήκης, για ενημέρωση από τη διοίκηση  σχετικά με την τήρηση υποχρεώσεων που αφορούν την ασφάλεια. Αρχικώς ως απάντηση δόθηκε η εντολή για έλεγχο της αιτούσας και ακολούθησε η παραπομπή της στο Πειθαρχικό του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου η επιμελήτρια αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο της απόλυσης. Τα φερόμενα παραπτώματα: αναξιοπρεπής συμπεριφορά, παραβίαση εχεμύθειας, χρήση υπηρεσιακών πληροφοριών για ιδιωτικό συμφέρον, χρήση «απρεπών εκφράσεων».

Η επιμελήτρια αρνείται ότι η κριτική που άσκησε είχε τα παραπάνω στοιχεία και καταγγέλλει-μεταξύ άλλων- την αθέμιτη παρέμβαση στο απόρρητο των επικοινωνιών της, καθώς και την απόπειρα της διοίκησης να καταπνίξει την ελεύθερη έκφραση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εθνική Πινακοθήκη.»

Καζάρμα Σητείας: Πολιτισμός εναντίον πολιτισμού
Last update: 11/06/2012 11:41

«Κεραυνός έπεσε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο Δήμο Σητείας, όταν πήραμε στα χέρια μας ένα έγγραφο από την ΚΔ’ Εφορία Αρχαιοτήτων. Σ’ αυτό, μας κοινοποιούσε την δημοσιευμένη σε εφημερίδα της κυβέρνησης απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού – Τουρισμού και Οικονομικών, σχετικά με τα τέλη που πρέπει να καταβάλουμε, για πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους. Στο τρίτο κεφάλαιο – άρθρο 8, λέει σαφέστατα, ότι, για να μας παραχωρηθεί αίθριος ή αύλειος αρχαιολογικός χώρος, όπως η Καζάρμα ΜΑΣ, πρέπει να καταβάλουμε το ελάχιστο 1000 € για κάθε παράσταση και 500 € για κάθε ημέρα δοκιμής!!!

Καταλαβαίνετε πώς αισθανθήκαμε, όταν τρεις μήνες τώρα είμαστε σε συνεχή επαφή με μουσικά και θεατρικά σχήματα, προκειμένου να κλείσουμε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σητείας «Κορνάρεια 2012»!… 

Το παραπάνω προέρχεται από δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Σητείας με αφορμή την κίνηση της τοπικής ΕΠΚΑ να ζητήσει, βάσει νόμου, καταβολή αντιτίμου για τη χρήση κάστρου της περιοχής για πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Μια σειρά από θέματα διαχείρισης κληρονομιάς απορρέουν από το παραπάνω. 

Αρχικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς ο δήμος ξεκίνησε επαφές με καλλιτεχνικά σχήματα όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς την Πολιτεία. «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» θα λέγαμε επί το λαϊκότερον. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος ήξερε, καθώς η καταβολή χρημάτων για χρήση αρχαιολογικών χώρων είναι νόμος εδώ και κάποιο διάστημα. Αν και ήξερε όμως, προτίμησε να αγνοήσει την κρατική απόφαση καθώς βλέπει το φρούριο ως δική του ιδιοκτησία («η Καζάρμα ΜΑΣ» αναφέρουν για το κάστρο) και όχι ως μνημείο προστατευόμενο από το Κράτος. Στη συνέχεια, και με δεκανίκι την τοπικιστική αυτή νοοτροπία, οι δημοτικοί παράγοντες δρουν με προχειρότητα, προχωρώντας σε συννεννοήσεις και αφήνοντας στο Κράτος να ανακαλύψει την παρανομία – αν την ανακάλυπτε – …που την ανακάλυψε!

Από την άλλη πλευρά όμως αναρωτιόμαστε και για την αυστηρότητα του μέτρου, από πλευράς του Κράτους, που δυσκολεύει σημαντικά την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της ελληνικής επαρχίας.

Κάστρα και αρχαία θέατρα ξαναζωντανεύουν ουσιαστικά τα ελληνικά καλοκαίρια, καθώς θίασοι, μουσικοί και θεατρικοι, τα επισκέπτονται στα πλαίσια φεστιβάλ, για χρόνια. Κάποτε μάλιστα, η αύρα του χώρου συντελεί στη θεατρική/συναυλιακή εμπειρία. Διαφορετικά παρακολουθείς μια παράσταση του Οθέλλου σε μια μεταλλική κατασκευή και διαφορετικά σε ένα ενετικό κάστρο. Αλλιώς «κοινωνείται» μια οποιαδήποτε παράσταση αρχαίου δράματος σε ένα αρχαίο θέατρο…

Η ύπαρξη όμως κοινής – και πολύ υψηλής – «ταρίφας» για τη χρήση τέτοιων χώρων με τη δικαιολογία της αύξησης των εσόδων του Κράτους φρενάρει ουσιαστικά τη διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ. Τα ποσά είναι υπέρογκα για να καλυφθούν από τους δήμους, που θα απευθύνονταν τελικά στους δημιουργούς. Αν όμως και και οι θίασοι περιμένουν να ζήσουν το χειμώνα με τις εισπράξεις του καλοκαιριού από τέτοιες εμφανίσεις, ποιος θα συνηγορούσε να δώσει παραστάσεις σε ένα φεστιβάλ απ΄ όπου δεν θα βγάλει ούτε τα έξοδά του; Και τελικά, ποιό το έσοδο του κράτους αν τέτοια φεστιβάλ ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο; 

Στην περίπτωση αυτή, το Κράτος θα έπρεπε να δράσει σοφότερα. Εφόσον έχει ανάγκη τα χρήματα, αντί για κοινές «ταρίφες» για όλα τα μνημεία, θα μπορούσε να ζητά ποσοστά επί των κερδών του φεστιβάλ από τους δήμους. Ένα 10 % π.χ. Και πιο εύκολο θα ήταν να τα εξασφαλίσει, και τα φεστιβάλ του καλοκαιριού σε κάστρα και θέατρα δεν θα καταδικάζονταν. 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)