Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Όχι στο American Digger λένε οι αρχαιολόγοι
Last update: 29/02/2012 11:08

Δύο νέα προγράμματα που προβάλλουν τη δράση «ερασιτεχνών αρχαιολόγων» οι οποίοι εργάζονται με ανιχνευτές μετάλλων έχουνι φέρει στα όριά της την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Ο λόγος για το «American Digger» που θα προβληθεί από το αμερικανικό δίκτυο Spike TV και το Diggers» του National Geographic. 

H δράση κυνηγών θησαυρών που φτάνουν στο να αποκαλύπτουν θησαυρούς με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλων, κεντρικό θέμα στο πρόγραμμα, προβληματίζει από καιρό την αρχαιολογική κοινότητα. Οι επίδοξοι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως εξαίρετα δείγματα πολιτισμού που κάνουν πρωτοσέλιδα στο διεθνή τύπο (βλ. Staffordshire Hoard στη Βρεντανία). Ταυτόχρονα, οι «ανασκαφές» τους στερούνται κάθε είδους αρχαιολογικής μεθοδολογίας, καταστρέφοντας επιπλέον στοιχεία που εκτιμώνται από τους αρχαιολόγους αλλά είναι άγνωστα στον ερασιτέχνη. 

Αναμενόμενο ήταν λοιπόν η προβολή τέτοιων προγραμμάτων, ειδικά από το φιλικό προς τους αρχαιολόγους National Geographic, να προκαλέσει τις αντιδράσεις των έγκριτων επιστημόνων. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αμερικανικής Αρχαιολογίας (Society for American Archaeology), Bob Kelly, αναφέρει σε επιστολή του ότι το πρόγραμμα αντιβαίνει τις αρχές της Εταιρείας περί μακρόχρονης συντήρησης αρχαιολογικού πλαισίου, εμπορευματοποίησης και επιμόρφωσης του κοινού στο αρχαιολογικό αντικείμενο. Αντίθετα,αποτελεί ύμνο στη λαθρανασκαφή και την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων ως εμπορευμάτων. Η επιστολή λοιπόν καλεί τους παραγωγούς του προγράμματος να αλλάξουν κάπως το μήνυμα της εκπομπής έτσι ώστε να μη θίγει την αρχαιολογική πράξη και να μην παραπληροφορεί τον μέσο αρχαιόφιλο θεατή. 

Και αν το NG δεν μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμά του, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη διακοπή του «American Diggers». Έτσι, διάφορες αρχαιολογικές οργανώσεις συμμετέχουν στη σελίδα του Facebook «People against American Diggers«, στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για το πώς να δράσετε κι εσείς για να «κοπεί» το πρόγραμμα. 

Συλλογή υπογραφών εδώ

 

 

 

 

Κλείνει ο ΟΕΔΒ
Last update: 23/02/2012 18:06

Όχι ακριβώς αρχαιολογικό αλλά ίσως ενδιαφέρει όλους εμάς που είδαμε τη δωρεάν παιδεία να πηγαινει από το κακό στο χειρότερο, αν και πιστέψαμε σ’αυτήν. Σίγουρα υπολογίζαμε σε καλύτερες λύσεις, όχι σε αυτό. 

Η είδηση δημοσιεύθηκε σε διάφορα blogs μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων με ημερομηνία 17/2/2012:

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 3966/2011 ο ΟΕΔΒ καταργείται οριστικά στις 31-3-2012. Ενόψει της κατάργησης προτείνουμε στους συνεργάτες βιβλιοπώλες, που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, εντός δέκα ημερών, να προβούν σε νέα παραγγελία βιβλίων ισόποση του πιστωτικού τους (εκκαθάριση του λογαριασμού τους με τον ΟΕΔΒ) διότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από τον ΟΕΔΒ είναι  πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

 

 

 

Καρναβαλικά έθιμα αιώνων (;)
Last update: 23/02/2012 12:22

Απόκριες έχουμε κι αυτές συνδυάζονται πάντα, κυρίως στην ελληνική επαρχία, με απίθανες εκδηλώσεις τολμηρής θεματολογίας. Πανάρχαια έθιμα τα αποκαλούν γενικώς, άλλοι – κυρίως παρουσιαστές της TV – τους δίνουν και καταπληκτικές ερμηνείες «πχ. στην Τουρκοκρατία οι Έλληνες ντύνονταν μπαμπόγεροι για να τρομάζουν τους Τούρκους» … Το πόση βάση έχουν τα παραπάνω βέβαια, είναι άγνωστο και αμελητέο κατά τη γνώμη μου – αν διαβάζει το κείμενο κάποιος λαογράφος ας με ενημερώσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τέτοια πανηγύρια είναι μια ακόμη αφορμή για γλέντια και χορούς με αποκριάτικη διάθεση!

Τελειώνω παραθέτοντας κείμενο της Καθημερινής για ένα από τα πιο ιδιαίτερα αυτά πανηγύρια: Το Μπουρανί στον Τύρναβο  – απ’ όπου και η φωτογραφία:

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις (ενν. στον Τύρναβο) χρονολογούνται από το 1898, όταν, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ξεκίνησε ο εορτασμός της Απόκριας στην πόλη με έναν πρωτότυπο, όσο και τολμηρό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο πέρασμα του χρόνου απαγορεύτηκε πολλές φορές για να ξαναβρεί το δρόμο του από το 1980. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά, το Καρναβάλι του Τυρνάβου καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο της Κεντρικής Ελλάδος, με τη συμμετοχή καρναβαλικών ομάδων, με αριθμό συμμετεχόντων που κάθε χρόνο αυξάνεται, ξεπερνώντας, πολλές φορές τις χιλιάδες.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με το»μπουρανί» της Καθαρής Δευτέρας, τη μοναδική αυτή διονυσιακή γιορτή, αφιερωμένη στη γονιμότητα της γης. Αναπόσπαστο αξεσουάρ των καρναβαλιστών είναι ο φαλλός, τον οποίο στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων βλέπει κανείς στην πόλη σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Φεύγοντας, άλλωστε, από την πόλη, εκτός από το ονομαστό τσίπουρο, θα πάρετε ως σουβενίρ έναν πήλινο φαλλό.

Το «Μπουρανί» είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο. Τα υλικά για την παρασκευή του είναι σπανάκι, τσουκνίδα και λίγος αντεράκος μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς λάδι καθόλου.

Παλιά η εκδήλωση του Μπουρανιού ήταν πιο γνήσια, πιο περιεκτική και φυσικά πιο ξεδιάντροπη. Γύρω από την φωτιά για την προετοιμασία του εδέσματος, οι καρναβαλιστές χόρευαν αλληλοπειράζονταν, τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, πετούσαν βωμολοχίες και έκαναν πρόστυχα πειράγματα προς τους άντρες περαστικούς. Φυσικά δεν έλλειπαν και οι φαλλοί, πήλινοι, ξύλινοι και άλλοι από καρότα. Στον Τύρναβο η αντίληψη για το καρναβαλικό ξεφάντωμα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική και σαφέστατα ενδιαφέρουσα και ερεθιστική για τις αισθήσεις και τα κρυφά και ανείπωτα ένστικτά μας.


Πιτσιρίκος: Πάμε Μουσείο;
Last update: 18/02/2012 09:37

Οι ληστές του μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας πήραν μαζί τους 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, ένα μικρό δαχτυλίδι και το αρχαίο πνεύμα αθάνατο. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως υπάρχουν χιλιάδες χάλκινα αναθήματα όπως αυτά που πήραν οι ληστές, οπότε μπορείτε να αρπάζετε κι εσείς ό,τι αρχαία γουστάρετε – έχουμε κι άλλα.

Σε ό,τι αφορά την γκρίνια κάποιων πως το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας το φυλάνε τρεις χαβαλέδες ενώ τη Βουλή τη φυλάνε κάτι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί οπλισμένοι σαν αστακοί, την βρίσκω απαράδεκτη.

Στα μουσεία υπάρχουν αντικείμενα και στη Βουλή υπάρχουν άνθρωποι. Άρα, η αδιαφορία φύλαξης των μουσείων και η υπερβολική φύλαξη της Βουλής αποδεικνύει πως εμείς οι Έλληνες αδιαφορούμε για την ύλη και βάζουμε πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο.

Φαντάζεστε να μας κλέψουν κάναν Πάγκαλο οι ληστές μέσα από τη Βουλή; Θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς.

Από την άλλη, ευτυχώς που γίνονται και μερικές ληστείες στα μουσεία της χώρας μας και μαθαίνουμε τι έχουν μέσα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Άρα, οι ληστείες στα μουσεία είναι εκπαιδευτικές. Και οι ληστές, Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους.

Όταν ένας αρχαιολόγος «ντύνεται αρχαιολόγος»
Last update: 17/02/2012 12:33

Δεν είναι εξερευνητής των μέσων του 20ου αι., τυχοδιώκτης και λάτρης της περιπέτειας, ούτε κάποιος ηθοποιός σε αντίστοιχο ρόλο. 

Ο εν λόγω κύριος είναι καθηγητής αρχαιολογίας σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.Απλά, στα πλαίσια προ΄’ωθησης εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο εμπλέκεται, ανταλάσσει τα πουλοβεράκια και τα μπλέιζερ που κάθε συνάδελφός του αγαπά για το…ταλαιπωρημένο τζάκετ του Ιντιάνα Τζόουνς!

Το φαινόμενο γνωστό. Από τότε που ο Ζάχι Χαουάς πόζαρε με το καπέλο του θρυλικού αρχαιολόγου, όλο και περισσότεροι συνάδελφοί του  – του πραγματικού κόσμου – ντύνονται Ιντιάνα σε ιστοτόπους, ντοκιμαντέρ κ.α. Με την ίδια λογική, γυναίκες αρχαιολόγοι ποζάρουν με πλατύγυρα καπέλα, μαντίλια που ανεμίζουν στον χαμσίν της ερήμου και άλλα τέτοια χαριτωμένα…

Και, ΟΚ, το ευρύ κοινό θέλει τον αρχαιολόγο ντυμένο «αρχαιολόγο» αλλά πόσο σημαντικό είναι αυτό; Αξίζει για την προώθηση της αρχαιολογίας να προβάλλεται μια ψευδής εικόνα της; 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)