Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Για την Άλωση…αντί αφιερώματος
Last update: 29/05/2013 13:21

Επέτειος σήμερα της 29ης Μαΐου 1453, της «αποφράδας ημέρας» της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς.  Καθώς μια τόσο σημαντική ημερομηνία-τομή στην ιστορία μας δεν με αφήνει αδιάφορη, και η συγγραφή πρωτότυπου κείμενο για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα απαιτεί σοβαρή έρευνα, αποφάσισα κι εγώ ως «ταπεινή συντάκτις» να βρω ένα αξιοπρεπές κείμενο (δοκίμιο, άποψη, συνέντευξη…όπως θέλετε πέστε το), δημοσιευμένο σε ΜΜΕ ευρείας αποδοχής για να το αναρτήσω (με τις παραπομπές του, τις αναφορές του, τις φωτογραφίες του και τα «όλα» του τέλος πάντων)…

Το αποτέλεσμα της αναζήτησής μου στο διαδίκτυο; Κείμενα που ξεφεύγουν από τον σκοπό της αφήγησης, της καταγραφής έστω, των ιστορικών συνθηκών της περιόδου για να καταφερθούν εναντίον διαφόρων σύγχρονων φατριών στις οποίες έχει μοιραστεί η ελληνική κοινωνία. Μια αναδημοσίευση συνέντευξης της σπουδαίας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ (πρωτοδημοσιεύτηκε στα «Νέα»), κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συντακτών του «προχωρημένου» ιστοτόπου που τη φιλοξενεί – κατακρεουργημένη και υποτιτλισμένη με τρόπο που να εννοεί άλλα από αυτά που ήθελε να πει εκείνη. Μια άλλη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, πάλι της κ. Αρβελέρ, σε «συντηρητική» ιστοσελίδα τώρα, κομμένη στα «σωστά» σημεία και πάλι, με σκωπτικά σχόλια των αναγνωστών από κάτω. Και πολλά άλλα. Κείμενα όπου ιδέες όπως ο ελληνισμός, η ορθοδοξία, η Δύση, η Ανατολή, η γλώσσα, η θρησκεία κ.ά. κονταροχτυπιούνται με αφορμή την Άλωση για να στηριχθούν απόψεις που άπτονται στη δική μας, τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και να μας διχάσουν για άλλη μια φορά.

Συμπέρασμα; Η «Κερκόπορτα» της Πόλης μπορεί να είναι μύθος. Μπορεί και να μην είναι. Αλλά ο διχασμός που υπήρχε τότε και που καλλιεργείται και τώρα μπορεί να είναι μια νοητή Κερκόπορτα που οδηγεί στο να ξαναγραφτεί η ιστορία -προς όφελός μας ή όχι.

Πότε απογαλακτίζονταν οι Νεάντερταλ;
Last update: 27/05/2013 12:21

Τα μωρά Νεάντερταλ περνούσαν από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή περίπου στο ίδιο διάστημα με τα σημερινά μωρά! Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (με επικεφαλής τον δρα Manish Arora), η οποία βασίστηκε στα ποσοστά βαρίου και ασβεστίου που βρέθηκαν στα δόντια νεαρών Νεάντερταλ και τα συνέκρινε με δείγματα νεογιλών της εποχής μας.

Οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους υλικό από μια έρευνα με στόχο το ιστορικό θηλασμού στον σύγχρονο άνθρωπο βασισμένοι στη φυσική ανθρωπολογία, καθώς οι μέχρι σήμερα μελέτες -απλές καταγραφές συνεντεύξεων γυναικών που είχαν γίνει μητέρες- ενείχαν μεγάλη πιθανότητα λάθους.  Το πρόγραμμα παρακολουθούσε γυναίκες από την εποχή που ήταν 20 εβδομάδων έγκυες μέχρι και την εποχή που τα παιδιά τα οποία γεννιόνταν άλλαζαν δόντια. Στα πλαίσια του προγράμματος εκείνου είχε ζητηθεί από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα νεογιλό των παιδιών τους. Ταυτόχρονα κατέγραφαν πότε τα παιδιά αυτά είχαν περάσει από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους νεογιλούς και τους συνέκριναν και με δείγματα που είχαν από πιθήκους του είδους «μακάκα»! Η εξέταση έδειξε ότι κατά την εποχή της μετάβασης στη στερεά τροφή, η αναλογία των στοιχείων βαρίου και ασβεστίου στα δόντια διαφοροποιούνταν, με δραματική αλλαγή κατά την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού. Κατά μέσο όρο επίσης η έρευνα καθόρισε την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού μεταξύ των 158 και 183 ημερών ζωής.

Με παρόμοιο τρόπο πραγματοποιήθηκε και η εξέταση νεογιλών από Νεάντερταλ, προκειμένου να τοποθετηθεί το φαινόμενο στο χρόνο.  Όπως και στους σημερινούς ανθρώπους, το βάριο αύξανε πολύ στη γέννα και παρέμενε υψηλό μέχρι το μωρό Νεάντερταλ να γίνει 7 μηνών. Μέχρι τους 14 μήνες δε, το μικρό τρεφόταν μικτά ( γάλα και στερεά τροφή), για να απογαλακτιστεί πλήρως έκτοτε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το μοντέλο διατροφής συνίσταται και σήμερα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής!

Πηγή: Live Science

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)