Community
Δείτε το προφίλ μου
Η σημασία της αρχαιολογίας: σκέψη πάνω σε μια έρευνα κοινού
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 14:35
1 / 3

«Οι Ελληνες περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους είναι πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη της αρχαιολογίας, καθώς και η διατήρηση των αρχαιολογικών κατάλοιπων είναι σημαντικές στη χώρα μας (95% και 93%) για εθνικούς, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Η συντριπτική πλειονότητα (82%) πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να φροντίζει τόσο για τη διαχείριση όσο και για τη σωστική ανασκαφή (66%), βάζοντας στη δεύτερη θέση τους χορηγούς».

Αποτελέσματα μιας έρευνας κοινού του 2018 για τη σημασία της αρχαιολογίας για τους κατοίκους της ΕΕ. Εμείς λοιπόν υποτίθεται ότι:

– θέλουμε να διατηρούνται και να αναδεικνύονται τα αρχαία

– εμπιστευόμαστε σε αυτό περισσότερο το κράτος παρά ιδιώτες/χορηγούς.

– αυτό γιατί θεωρούμε τις αρχαιότητες ως

α. εικονογράφηση/ απτή απόδειξη μιας σειράς ιστορικών γεγονότων που δικαιολογεί το ότι δικαιούμαστε να υπάρχουμε σαν έθνος και να συνεχίζουμε να ζούμε εδώ.

β. είδος προς εκμετάλλευση/ σημαντική πηγή πόρων

γ. πηγή γνώσης (του πως λειτουργούν οι κοινωνίες; πως εξελίσσεται ο ανθρώπινος πολιτισμός..μακάρι αλλά δεν είναι ξεκάθαρο)

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα είχε αλλάξει αν η έρευνα γινόταν σήμερα (είναι μόλις 4 χρόνια πριν αλλά η διαφορά με τα όσα έχουν γίνει φαντάζει αιώνας). Αναρωτιέμαι όμως για το πώς ανταποκρίνεται αυτό το 93/95% των πολιτών στην απάντησή που έδωσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων όταν βρεθούν αρχαιότητες στο οικόπεδό τους, ή όταν κλείνουν τα μάτια (αν όχι πονηρά το μάτι) σε ιστορίες αρχαιοκαπηλίας ή “κουκουλώματος” ευρημάτων όταν προχωράει ένα δημόσιο έργο κλπ.

Γιατί, επίσης, συνεχίζουμε να βλέπουμε χρησιμοθηρικά τα κατάλοιπα του παρελθόντος; Γιατί συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε το Δημόσιο στη διαχείριση αλλά κατηγορούμε την “αρχαιολογία” για παρακώλυση διαφόρων διαδικασιών;

Σκέφτομαι επίσης ότι επιμένουμε να ψάχνουμε (στα αρχαία) ένα λόγο ύπαρξης ως έθνος, αγνοώντας ότι αυτόν μας τον εξασφαλίζουν θεμελιωμένα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, την αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορσμό. Εχουμε δικαίωμα στη ζωή και στη συνέχεια όπως και κάθε άλλο έθνος πανω στη γη, χωρίς να είμαστε ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι, ούτε ανώτεροι, ούτε κατώτεροι. Και τα κατάλοιπα των όσων ζούσαν εδώ που ζουμε εμείς πριν από εμάς δεν σχετίζονται καθόλου με αυτό. Τόσο απλά.

Σκέφτομαι τελικά ότι ο λόγος “σημασίας της αρχαιολογίας” που προβλήθηκε ως τελευταίος είναι τελικά και ο πιο σημαντικός. Πηγή γνώσης. Κι έχουμε δουλειά: και οι αρχαιολόγοι του πεδίου, των μουσείων, οι των συναφών επιστημών, οι δάσκαλοι, οι της δημόσιας αρχαιολογίας κλπ. Γιατί αν καταφέρουμε να περάσουμε ότι μέσα από τα κατάλοιπα του παρελθόντος γνωρίζουμε το πως λειτουργούν οι κοινωνίες και το πως εξελίσσεται ο ανθρώπινος πολιτισμός, όλα τα υπόλοιπα λύνονται.

Η έρευνα του είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
NYPL: Πάνω από 180.000 ψηφιακά έργα με άδεια κοινού κτήματος από την Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης
από User
New York Public Library
Βραβείο Κοινού της Europa Nostra
από Vasso Iliopoulou
«Δική σου η φωνή, δική σου και η επιλογή» μας λέει η Europa Nostra και μας καλεί να ψηφίσουμε έως τις 22 Μαΐου έναν από τους 28 νικητές των Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ για το 2012.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)