Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Ο άλλος Καραβάτζιο
Last update: 30/07/2012 09:34

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό περί αποκατάστασης της φήμης του ζωγράφου Πολιντόρο Καλντάρα ντα Καραβάτζιο (στη φωτογραφία το έργο του που απεικονίζει τον Ποσειδώνα), προγενέστερου κατά μερικές δεκαετίες μόνο του πολύ πιο διάσημου ομότεχνου και συντοπίτη του (και οι δύο πρόσθεσαν το «Καραβάτζιο» στο όνομά τους από τον ομώνυμο τόπο καταγωγής τους). Πιο πρόσφατη η περίπτωση του άρθρου του κριτικού τέχνης της εφημερίδας «Γκάρντιαν» Τζόναθαν Τζόουνς, το οποίο αρχίζει ως εξής: «Αν μιλούσες για τον Καραβάτζιο στη Βόρεια Ιταλία των αρχών του 16ου αιώνα, εννοούσες τον Πολιντόρο ντα Καραβάτζιο (1495-1543). Μετά εμφανίστηκε ο άλλος (Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, 1571-1610) κι έτσι ένας σπουδαίος ζωγράφος ξεχάστηκε…». Οι ομοιότητες των δύο (όπως και οι ισόρροπες αντιθέσεις) δεν σταματούν εδώ. Είναι γνωστό ότι ο «διάσημος» Καραβάτζιο είχε σκοτώσει κάποτε έναν νεαρό σε καβγά, ενώ αντίθετα ο Πολιντόρο δολοφονήθηκε από τον βοηθό του με σκοπό την κλοπή.

Από την εφημερίδα «Τα Νέα», 28/07/2012

Εξαφανίζονται η ρίγανη και το τσάι του βουνού
Last update: 23/07/2012 08:53

Στην εξαφάνιση της ρίγανης και του τσαγιού του βουνού οδηγεί η μαζική εκρίζωση και ανεξέλεγκτη συλλογή των φυτών, προειδοποιεί η διεύθυνση Δασών της Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας την ορθολογική διαχείριση στη συλλογή τους.

Στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το agriniopress.gr, η διεύθυνση αναφέρει:

«Επειδή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης των ειδών του γένους Sideritis L. (τσάι βουνού) και του είδους Origanum vulgure (ρίγανη) , λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σχετικώς δείχνοντας προσοχή τόσο στον τρόπο συλλογής όσο και στην εποχή συλλογής. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται από την βασική αρχή της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Έχει αναφερθεί ότι πολλοί αλλοδαποί- και όχι μόνο- συλλέγουν τεράστιες ποσότητες, οι οποίοι στη βιασύνη τους για να αποφύγουν τις νόμιμες συνέπειες, ξεριζώνουν τα φυτά ή τα συλλέγουν πριν την ανθοφορία με άμεση συνέπεια να καταστρέφονται οι πληθυσμοί των ειδών.

Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης για μεν το τσάι η συλλογή θα πρέπει να γίνεται όταν η ταξιανθία βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, κόβοντας 5-6 εκατοστά βλαστού από μέσα Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, για δε τη ρίγανη 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, από αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ΔΑΔ των Δασαρχείων με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία και να αποφεύγεται πάση θυσία ή εκρίζωση των φυτών. Η ποσότητα που θα συλλέγεται θα πρέπει να περιορίζεται στην κάλυψη ατομικών αναγκών και μόνο, δεδομένου ότι για εμπορία των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών απαιτείται άδεια.»

 

«Απελάστε πρώτα την Καρυάτιδα»
Last update: 06/07/2012 09:24

Άμεση και εξαιρετικά έξυπνη ήταν τελικά η αντίδραση των Ελλήνων bloggers στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Έλληνες εφόσον η χώρα μας βγει από το Ευρώ. 

Πρόκειται για μια φωτογραφία με την εικόνα της «ξενιτεμένης» Καρυάτιδας του Βρετανικού Μουσείου και το μήνυμα «Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει να απελαύνει Έλληνες πολίτες και να κλείσει τα σύνορα της Αγγλίας στους Έλληνες. Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει την απέλαση με αυτήν». 

Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία τραβάει θετικά σχόλια συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και στη δική μου περίπτωση το 1/3 των likes προέρχονταν από Bρετανούς! 

Χώροι πολιτισμού με ωράρια υπουργείων
Last update: 03/07/2012 11:51

Καλοκαίρι στην πόλη; Ίσως κάποιος πρέπει να το ξανασκεφτεί. Γιατί αν περιμένουμε να οργανώσουμε τις ημέρες μας ελεύθερα και δημιουργικά, μάλλον ξεγελιόμαστε. Ειδικα όσοι από εμάς εργαζόμαστε τα πρωινά και περιμένουμε το απόγευμα – όταν η ζέστη υποχωρεί και έχουμε ελεύθερο χρόνο – για να επισκεφτούμε μουσεία και χώρους (ό,τι δεν επισκεφτήκαμε με τα κρύα, τις βροχές και το άγχος  του χειμώνα), λίγες ελπίδες έχουμε να το κατορθώσουμε. Και αυτό γιατί τα ωράρια των χώρων πολιτισμού είναι άκρως απαγορευτικά για όποιον τυχαίνει να εργάζεται. Χαρακτηριστικό το άρθρο σε μπλογκ για τα δημόσια μουσεία:

«Μπορεί να βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο και ο κλάδος να έχει υποστεί σημαντική καθίζηση, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την πολιτεία αφού με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες προβλέπει τη λειτουργία μερικών από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους μέχρι το πολύ τις 5 το απόγευμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, όπου ο χώρος κλείνει στις 5 μ.μ και μάλιστα τις Δευτέρες παραμένει κλειστός,
Ανάλογα παραδείγματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, το μουσείο της Κνωσσού κλείνει επίσης την ίδια ώρα. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας καθώς και το μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το οποίο επίσης κατεβάζει ρολά τις Δευτέρες.
Ευτυχώς που το μουσείο της Ακρόπολης, όταν δεν είναι κλειστό για λόγους διαμαρτυρίας, λειτουργεί όλες τις μέρες…»

Και τα ιδιωτικά μουσεία όμως δεν πάνε πίσω. Μια περιήγηση στα sites των Μουσείων Γουλανδρή και Μπενάκη αρκεί για να δει κανείς ότι μόνο Πέμπτες είναι ανοικτά όλη την ημέρα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες κλείνουν νωρίς το απόγευμα. Και αν το Δημόσιο έχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης, στα ιδιωτικά τί συμβαίνει; 

Είναι λοιπόν οι χώροι πολιτισμού προορισμένοι μόνο για άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές και τουρίστες; Αν ναι, κρίμα…

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)