Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Τα αρχαιολογικά αρχεία του Ισραήλ στο Διαδίκτυο
Last update: 11/03/2013 11:23

 

«Πρωταρχικό θεμέλιο της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 100 χρόνων». Έτσι χαρακτηρίζεται από τις ισραηλινές Αρχές το αρχαιολογικό αρχείο της Βρετανικής Εντολής, τμήμα του οποίου πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε και είναι προσβάσιμο από το Διαδίκτυο.

Πρόκειται για  δεκάδες χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και σχέδια όπου αντικατοπτρίζεται η αρχαιολογική δραστηριότητα στην Παλαιστίνη από το 1919 μέχρι σήμερα.

Στο Ισραήλ υπάρχουν 30.000 γνωστές καταγεγραμμένες αρχαιολογικές θέσεις. Το αρχείο δημιουργήθηκε επί Βρετανικής Εντολής ενώ το 1948 πέρασε «στα χέρια» του Ισραηλινού Τμήματος Αρχαιοτήτων και αργότερα της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η οποία και συνεχίζει να το εμπλουτίζει.

Μέχρι στιγμής, προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου είναι το πρώτο χρονολογικά τμήμα του αρχείου που καλύπτει τα έτη 1919 – 1948 και αναφέρεται στην αρχαιολογική δραστηριότητα στην Άκκο και την Ιερουσαλήμ. Μπορείτε να το δείτε μέσω του συνδέσμου http://www.iaa-archives.org.il/

Το «Αρχαιολογείο» των μαθητών του 3ου Νηπιαγωγείου της Απόλπαινας
Last update: 04/03/2013 11:09

«Αρχαιολογείο» ονόμασαν οι λιλιπούτειοι μαθητές του Νηπιαγωγείου της Απόλπαινας το χώρο που διαμόρφωσε γι’ αυτούς η ακούραστη δασκάλα τους κα Κατερίνα Δασκάλου και περιλαμβάνει αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία, υφαντά, χαλιά, φωτογραφίες, σκεύη, πιατικά, σίδερο, γραμμόφωνο, λάμπες κ.α.

Ο χώρος αναπαριστά πλήρως ένα σπίτι του περασμένου αιώνα. Τα αντικείμενα τα οποία οι μικροί μαθητές μόνο ως «αρχαία» μπορούσαν να εκλάβουν, παραπέμπουν σε άλλες αποχές, ξεχασμένες από τους περισσότερους και αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση από προγονικά σπίτια.

Μέσα σε διάστημα δυο περίπου μηνών με την καθοδήγηση της κυρίας Κατερίνας τα παιδιά έβαλαν γονείς και παππούδες να ψάξουν για τα αντικείμενα, τα συγκέντρωσαν στο σχολείο, τα ταξινόμησαν, τα μελέτησαν και τελικά δημιούργησαν ένα συμπαθέστατο μικρό λαογραφικό μουσείο.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τετάρτη 20/2 παρουσία των γονιών ενώ οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη παρουσίαση του «Αρχαιολογείου» και στη ξενάγηση που ακολούθησε.

Το «Αρχαιολογείο» θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 15 Μάρτη.

(Πηγή: http://www.kolivas.de/archives/138581)

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)