Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού
Last update: 30/09/2012 17:53

Έναν σπάνιο μυκηναϊκό θολωτό τάφο -από τους τρεις γνωστούς με δευτερεύοντα θάλαμο-, κλασικά και ρωμαϊκά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (μεταξύ των οποίων θέατρο) αλλά και έναν χριστιανικό ναό που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια τομή στη βυζαντινή ναοδομία. Όλα αυτά μπορεί να δει, να απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο, ο επισκέπτης του Ορχομενού της Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό αρχαιολογικό πάρκο της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας μας…με μία διαφορά: Δεν είναι επίσημα αρχαιολογικό πάρκο, ούτε και η διαμόρφωσή του είναι αντίστοιχη της σημασίας του.

Σήμερα, μια ομάδα ατόμων από την περιοχή ξεκινούν μια προσπάθεια για την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού πάρκου. Η ομάδα δραστηριοποιείται μέσω του facebook, με το όνομα «Θέλουμε να κάνουμε πράξη του Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού».

Όπως γράφεται στο κείμενο-ανακοίνωση των μελών της ομάδας «Είναι μια ομάδα ανοικτή σε όλους όσους θέλουν να παρακολουθούν την πορεία αυτού του ονείρου, τόσο μέσα από τις κινήσεις του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ όσο και μέσα από τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, της Δημοτικής Αρχής ή από τις Ομάδες Πολιτών και Συλλογικών Φορέων. Τα social media είναι ένας τρόπος άμεσης επικοινωνίας, ικανός να μας κρατά «κοντά» ακόμη κι` αν είμαστε πολύ μακριά…

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ  σ` αυτή την ομάδα πατώντας  http://www.facebook.com/groups/368044306609169/, για να  μαθαίνεις αλλά και για να συμβάλλεις στην προώθηση αυτού του οράματος».

 

Με δύο πατρίδες στο Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο…
Last update: 17/09/2012 14:30

Μια βραδιά αφιερωμένη στο πιο πρόσφατο έργο της αρχαιολόγου και παιδαγωγού Σοφίας Γιαλουράκη διοργανώνει το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών. Μια βραδιά όπου η κ. Γιαλουράκη μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της «Με δυο πατρίδες»στη δική της δεύτερη πατρίδα, την Αίγυπτο. 

Το βιβλίο κινείται σε δύο επίπεδα: στο παρόν και τη ζωή μιας μικρής Αιγύπτιας που ζει στην Ελλάδα και στο παρελθόν και μια σειρά από ιστορίες διάσημες στην αρχαία Αίγυπτο, που ξεχάστηκαν για πάνω από 2.000 χρόνια και ήρθαν πάλι στο φως μετά την ανάπτυξη της Αιγυπτιολογίας. 

Για το τί προβλέπεται να γίνει στην εκδήλωση -που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου και τις εκδόσεις Βιβλιόφωνο- δείτε την πρόσκληση (φωτογραφία). Τι τί πραγματικά θα γίνει όμως, θα το δείτε αν επισκεφθείτε το Μορφωτικό Κέντρο την Τρίτη 25/09/2012. Αν έχετε και παιδιά, πάρτε τα μαζί σας. Άλλωστε, στην εκδήλωση περιλαμβάνεται και θεατρική αφήγηση παραμυθιού που σίγουρα θα τα ενθουσιάσει…

Είναι ο Ερτογρούλ Γκιουνάι ο νέος Ζάχι Χαουάς;
Last update: 06/09/2012 13:24

Ξεκίνησε με μια κοινότυπη μιντιακή παρουσία, με το όνομά του να προβάλλεται με αφορμή οποιαδήποτε εκδήλωση σχετιζόταν με αναπλάσεις, εγκαίνια και άλλα πολιτιστικά τεκταινόμενα στην Τουρκία. Τάραξε κάπως τα νερά με την πρόταση νομοσχεδίου για περιορισμό της δραστηριότητας των ξένων σχολών στην Τουρκία (2009). Και ξαφνικά όλα άλλαξαν όταν «έχρισε εαυτόν» προστάτη του πολιτισμού ως πρωτεργάτη στο κίνημα των επιστροφών αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους…

Ο λόγος για τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτογρούλ Γκιουνάι, ο οποίος με το ζήλο που τον διακατέχει –αλλά και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί- κατέχει τα σκήπτρα του διαδόχου του Ζάχι Χαουάς. Γιατί όπως και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, ο Γκιουνάι αρέσκεται στο να διεκδικεί πιεστικά και να επιτυγχάνει επιστροφές αρχαιοτήτων και στη συνέχεια να διαφημίζει το κατόρθωμά του.

Σταθμός ήταν η ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία της επιστροφής της Σφίγγας της Χατούσα από τη Γερμανία, μετά από την απειλή του ότι οι γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία θα έπρεπε να  σταματήσουν κάθε εργασία αν η Σφίγγα δεν επέστρεφε. Και η συνέχεια ήταν ατελείωτη: ανακοινώσεις για χρηματικές πληρωμές ως «αποζημιώσεις» στο τουρκικό κράτος για κλεμμένα αντικείμενα, περισσότερες επιστροφές και αιτήσεις επιστροφών ακόμη και αμφισβητούμενων αντικειμένων. Πιο πρόσφατα, χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση της επιστροφής των ιστορικών πλακιδίων «ιζνίκ» του τζαμιού του Σινάν Πασά στην πόλη Μπόρσα, όπου ο Γκιουνάι υποσχέθηκε και περισσότερα σχετικά νέα παρόμοιας φύσης μέσα στον επόμενο μήνα: «Αυτή τη φορά δεν είναι γλυπτό ή πλακίδιο αλλά κάτι άλλο».

 

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες για να καταλάβουμε τι εννοούσε. Η είδηση ότι 24 κομμάτια από το «Θησαυρό της Τροίας» επιστρέφουν στην Τουρκία από το Μουσείο Πεν στις ΗΠΑ έκανε το γύρο του κόσμου. Χαρές και πανηγύρια πάλι στον τουρκικό τύπο, καθώς το γεγονός καλύφθηκε ως άλλη μια επιτυχία του υπουργού. «Το Μουσείο Πεν τα πήρε με νόμιμο τρόπο το 1966, όμως αυτά βγήκαν παράνομα από την χώρα… Στο τέλος των διαπραγματεύσεων δέχθηκαν να τα επιστρέψουν δίχως να ζητήσουν κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα, ζήτησαν μονάχα συνεργασία, (μας είπαν) θα σας δώσουμε τα έργα αυτά αλλά και εσείς στο μέλλον θα κάνετε έκθεση μαζί με μας», φέρεται να λέει ο ίδιος ο Γκιουνάι σε κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά, στον τουρκικό ιστότοπο TRT. Μια σημαντική διαφορά όμως φαίνεται στην απόδοση της είδησης στο AssociatedPress. Εδώ αναφέρεται λοιπόν ρητά ότι τα αντικείμενα δόθηκαν στην Τουρκία ως «δάνειο επ’ αόριστον (!)» και με την ευκαιρία μιας έκθεσης για το βασιλιά Μίδα. Προβάλλεται όμως και η δήλωση του υπουργού, μέσω του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, ότι «τα 24 κομμάτια κοσμημάτων είναι μερικά από τα χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα που επιστράφηκαν στην χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

 

Μπορεί λοιπόν ο Γκιουνάι να μη διαθέτει το «αρχαιολογικό προφίλ» του Χαουάς, ούτε και τις συνεργασίες του με το NationalGeographic. Μοιράζεται όμως μαζί του την στήριξη των (κρατικών) ΜΜΕ, τη στάση που κρατά απέναντι στους ξένους αρχαιολόγους στην Τουρκία και το ζήλο του στις επιστροφές αρχαιοτήτων, που πάντα αξιολογούνται ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας. Αν λοιπόν δεν είναι ο νέος Ζάχι –που άλλωστε κατέρρευσε-, τότε μάλλον αποτελεί μια…επικαιροποιημένη έκδοσή του!

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)