Community
Δείτε το προφίλ μου
Όταν ένας αρχαιολόγος “ντύνεται αρχαιολόγος”
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2012 14:33

Δεν είναι εξερευνητής των μέσων του 20ου αι., τυχοδιώκτης και λάτρης της περιπέτειας, ούτε κάποιος ηθοποιός σε αντίστοιχο ρόλο. 

Ο εν λόγω κύριος είναι καθηγητής αρχαιολογίας σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.Απλά, στα πλαίσια προ΄’ωθησης εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο εμπλέκεται, ανταλάσσει τα πουλοβεράκια και τα μπλέιζερ που κάθε συνάδελφός του αγαπά για το…ταλαιπωρημένο τζάκετ του Ιντιάνα Τζόουνς!

Το φαινόμενο γνωστό. Από τότε που ο Ζάχι Χαουάς πόζαρε με το καπέλο του θρυλικού αρχαιολόγου, όλο και περισσότεροι συνάδελφοί του  – του πραγματικού κόσμου – ντύνονται Ιντιάνα σε ιστοτόπους, ντοκιμαντέρ κ.α. Με την ίδια λογική, γυναίκες αρχαιολόγοι ποζάρουν με πλατύγυρα καπέλα, μαντίλια που ανεμίζουν στον χαμσίν της ερήμου και άλλα τέτοια χαριτωμένα…

Και, ΟΚ, το ευρύ κοινό θέλει τον αρχαιολόγο ντυμένο “αρχαιολόγο” αλλά πόσο σημαντικό είναι αυτό; Αξίζει για την προώθηση της αρχαιολογίας να προβάλλεται μια ψευδής εικόνα της; 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Μενίδι
από User
Ένας σημαντικός μυκηναϊκός τύμβος, γνωστός ήδη από το 1879, οπότε ανασκάφηκε από Γερμανική αρχαιολογική αποστολή, βρίσκεται στο Μενίδι.
Όταν οι Άραβες νομάδες έψηναν καφέ...
από User
Σε μία από τις επισκέψεις μου στην Αργολίδα βρήκα ένα σιδερένιο σκεύος που χρησιμοποιούσαν οι Άραβες νομάδες για να καβουρδίζουν τους κόκκους του καφέ.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)