Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Πότε απογαλακτίζονταν οι Νεάντερταλ;
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2013 13:11

Τα μωρά Νεάντερταλ περνούσαν από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή περίπου στο ίδιο διάστημα με τα σημερινά μωρά! Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (με επικεφαλής τον δρα Manish Arora), η οποία βασίστηκε στα ποσοστά βαρίου και ασβεστίου που βρέθηκαν στα δόντια νεαρών Νεάντερταλ και τα συνέκρινε με δείγματα νεογιλών της εποχής μας.

Οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους υλικό από μια έρευνα με στόχο το ιστορικό θηλασμού στον σύγχρονο άνθρωπο βασισμένοι στη φυσική ανθρωπολογία, καθώς οι μέχρι σήμερα μελέτες -απλές καταγραφές συνεντεύξεων γυναικών που είχαν γίνει μητέρες- ενείχαν μεγάλη πιθανότητα λάθους.  Το πρόγραμμα παρακολουθούσε γυναίκες από την εποχή που ήταν 20 εβδομάδων έγκυες μέχρι και την εποχή που τα παιδιά τα οποία γεννιόνταν άλλαζαν δόντια. Στα πλαίσια του προγράμματος εκείνου είχε ζητηθεί από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα νεογιλό των παιδιών τους. Ταυτόχρονα κατέγραφαν πότε τα παιδιά αυτά είχαν περάσει από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους νεογιλούς και τους συνέκριναν και με δείγματα που είχαν από πιθήκους του είδους «μακάκα»! Η εξέταση έδειξε ότι κατά την εποχή της μετάβασης στη στερεά τροφή, η αναλογία των στοιχείων βαρίου και ασβεστίου στα δόντια διαφοροποιούνταν, με δραματική αλλαγή κατά την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού. Κατά μέσο όρο επίσης η έρευνα καθόρισε την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού μεταξύ των 158 και 183 ημερών ζωής.

Με παρόμοιο τρόπο πραγματοποιήθηκε και η εξέταση νεογιλών από Νεάντερταλ, προκειμένου να τοποθετηθεί το φαινόμενο στο χρόνο.  Όπως και στους σημερινούς ανθρώπους, το βάριο αύξανε πολύ στη γέννα και παρέμενε υψηλό μέχρι το μωρό Νεάντερταλ να γίνει 7 μηνών. Μέχρι τους 14 μήνες δε, το μικρό τρεφόταν μικτά ( γάλα και στερεά τροφή), για να απογαλακτιστεί πλήρως έκτοτε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το μοντέλο διατροφής συνίσταται και σήμερα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής!

Πηγή: Live Science

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2019
2013 (10)
2012 (39)