Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μανόλη Ανδρόνικο
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2012 12:49

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την εικοστή επέτειο από τον θάνατο του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (30 Μαρτίου 1992) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», παραγωγής 1982 (σε ψηφιακή ανάπλαση 2005). 

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος αναφέρεται στην καταγωγή του, την οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Περιγράφει την επιρροή που άσκησε σ’ αυτόν ο καθηγητής του Κ. Ρωμαίος και τη συμμετοχή του, για πρώτη φορά ως φοιτητής, στην ανασκαφή της Βεργίνας (1938-1940). Επίσης, μιλά για την επαφή του με τον αρχαιολόγο Sir John Beasley στην Οξφόρδη, για τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως καθηγητή στη μέση εκπαίδευση, αλλά και για την αγάπη του για την ποίηση του Ελύτη και του Σεφέρη. Στην εκπομπή ακούγονται αποσπάσματα από το έργο «Μυθιστόρημα» του Σεφέρη, με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Μεγάλο μέρος της αφήγησης του Μανόλη Ανδρόνικου αναφέρεται στο δικό του ανασκαφικό έργο, που ξεκινά μεταπολεμικά στη Βεργίνα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αρχαίων Αιγών το 1977. Με τον φακό να περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ο καθηγητής Ανδρόνικος εξιστορεί βήμα προς βήμα τη σημαντική ανασκαφή με τα ευρήματά της, περιγράφοντας τα έντονα συναισθήματά του μπροστά στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας των μνημείων που αποκαλύπτονταν. Μας ξεναγεί στο ελληνιστικό ανάκτορο, στον συλημμένο βασιλικό τάφο με την τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης και στο οικοδόμημα του μεγάλου ασύλητου τάφου, που απέδωσε στον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄.

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Φροντίδα σκύλων στον Μεσαίωνα
από Αλίκη Σχοινά
Είναι εντυπωσιακό αυτό το καλλιτεχνικό ντοκουμέντο από τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα. Έρχεται σε σύγκρουση με τις προκατειλημμένες ιδέες που μπορεί να έχουμε σχετικά με τη μεταχείριση των σκύλων από τα αφεντικά τους κατά τον Μεσαίωνα.
Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστέθηκαν στον κατάλογο της Unesco
από MARIA CHRISTAKOU Historian, PhD Cand. Sociology AUTh, MA Study of Religion, AUTh, BA History and Archaeology AUTh,
Τα Μονοπάτια των Ίνκας, η ιστορική πόλη της Τζέντα, το εργοστάσιο Βαν Νέλε στο Ρότερνταμ, το μεταξουργείο της Τομιόκα (Ιαπωνία) εντάχθηκαν σήμερα στον κατάλογο
Αρχείο Blog
2019
2013 (8)
2012 (41)