Community
Δείτε το προφίλ μου
Όχι στο American Digger λένε οι αρχαιολόγοι
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2012 13:08

Δύο νέα προγράμματα που προβάλλουν τη δράση “ερασιτεχνών αρχαιολόγων” οι οποίοι εργάζονται με ανιχνευτές μετάλλων έχουνι φέρει στα όριά της την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Ο λόγος για το “American Digger” που θα προβληθεί από το αμερικανικό δίκτυο Spike TV και το Diggers” του National Geographic. 

H δράση κυνηγών θησαυρών που φτάνουν στο να αποκαλύπτουν θησαυρούς με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλων, κεντρικό θέμα στο πρόγραμμα, προβληματίζει από καιρό την αρχαιολογική κοινότητα. Οι επίδοξοι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως εξαίρετα δείγματα πολιτισμού που κάνουν πρωτοσέλιδα στο διεθνή τύπο (βλ. Staffordshire Hoard στη Βρεντανία). Ταυτόχρονα, οι “ανασκαφές” τους στερούνται κάθε είδους αρχαιολογικής μεθοδολογίας, καταστρέφοντας επιπλέον στοιχεία που εκτιμώνται από τους αρχαιολόγους αλλά είναι άγνωστα στον ερασιτέχνη. 

Αναμενόμενο ήταν λοιπόν η προβολή τέτοιων προγραμμάτων, ειδικά από το φιλικό προς τους αρχαιολόγους National Geographic, να προκαλέσει τις αντιδράσεις των έγκριτων επιστημόνων. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αμερικανικής Αρχαιολογίας (Society for American Archaeology), Bob Kelly, αναφέρει σε επιστολή του ότι το πρόγραμμα αντιβαίνει τις αρχές της Εταιρείας περί μακρόχρονης συντήρησης αρχαιολογικού πλαισίου, εμπορευματοποίησης και επιμόρφωσης του κοινού στο αρχαιολογικό αντικείμενο. Αντίθετα,αποτελεί ύμνο στη λαθρανασκαφή και την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων ως εμπορευμάτων. Η επιστολή λοιπόν καλεί τους παραγωγούς του προγράμματος να αλλάξουν κάπως το μήνυμα της εκπομπής έτσι ώστε να μη θίγει την αρχαιολογική πράξη και να μην παραπληροφορεί τον μέσο αρχαιόφιλο θεατή. 

Και αν το NG δεν μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμά του, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη διακοπή του “American Diggers”. Έτσι, διάφορες αρχαιολογικές οργανώσεις συμμετέχουν στη σελίδα του Facebook “People against American Diggers“, στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για το πώς να δράσετε κι εσείς για να “κοπεί” το πρόγραμμα. 

Συλλογή υπογραφών εδώ

 

 

 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Αρχαιολόγοι... από κούνια!
από Zeta Xekalaki
Το πρόγραμμα ονομάζεται Παιδικό Πανεπιστήμιο (Children's University) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 - 19 ετών, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και μαθησιακής ικανότητας.
Αρχαιολόγοι και αυτοκριτική
από Zeta Xekalaki
«Τι κάνω;», «Γιατί αυτό είναι σημαντικό;». Πρόκειται για δύο ερωτήματα στα οποία οι επιστήμονες θα έπρεπε να μπορούν να απαντήσουν αν ήθελαν πραγματικά το αντικείμενό τους να είναι σεβαστό από το ευρύ κοινό. Με αφορμή την έλλειψη σεβασμού ή την άγνοια του κοινού προς το αρχαιολογικό έργο.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)