Community
Δείτε το προφίλ μου
Επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων μέσω ταχυδρομείου
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2012 10:15

Αμερικανοί πολίτες φαίνεται πως έχουν κυριευθεί από μια κρίση συνειδήσεως και αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Τουρκία αρχαιότητες που πρόγονοί τους έβγαλαν λαθραία από τη χώρα.

Δύο είναι τα πρόσφατα «κρούσματα» σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Το πρώτο αφορά έναν Αμερικανό πολίτη που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα ρωμαϊκό αντικείμενο από την Τουρκία, το οποίο ο πατέρας του είχε βγάλει παράνομα από τη χώρα πριν από δεκαετίες. Ο κύριος αυτός, ενημέρωσε πρόσφατα τις τουρκικές αρχές για την ύπαρξη του αντικειμένου μέσω email, λέγοντας ότι αισθανόταν πως «ανήκει στην Τουρκία». Όπως ανέφερε στο email, ο πατέρας του είχε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια της ζωής του σε μια στρατιωτική βάση στη Γιάλοβα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αγνοούσε την ύπαρξη του αντικειμένου, το οποίο βρήκε ενώ καθάριζε το σπίτι της μητέρας του στη Νότια Καρολίνα.

Το email συνοδευόταν από φωτογραφίες του αντικειμένου και οι τουρκικές αρχές στην Ουάσιγκτον προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες για τον ασφαλή επαναπατρισμό του.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν άλλο Αμερικανό πολίτη ο οποίος πρωτοτύπησε και έστειλε μια κεφαλή αγάλματος της ρωμαϊκής περιόδου μέσω… ταχυδρομείου στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, μαζί με ένα σημείωμα που έλεγε: «Το βρήκαμε ενώ καθαρίζαμε τη σοφίτα μας». Και αυτό το αρχαίο αντικείμενο επέστρεψε στην Τουρκία με τη φροντίδα των αρχών.

Φαντάζομαι ότι οι Τούρκοι ελπίζουν να συνεχίσουν οι Αμερικανοί το καθάρισμα των σπιτιών τους. Ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να βρεθεί!

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Εξερευνήστε την αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας μέσω της Google Street View
από User
Ένα μαγευτικό ταξίδι στην Πέτρα και τα σπουδαιότερα μνημεία της χώρας από την οθόνη σας.
Πώς αντιδρούν τα μουσεία στη δημοσίευση φωτογραφιών κλαπέντων αρχαιοτήτων;
από ptsinari
Και όσο ετοιμάζεται η βάση δεδομένων WikiLoot, τα μουσεία δεν φαίνεται να αλλάζουν τη στάση τους στο θέμα.
Αρχείο Blog
2024
2013 (8)
2012 (41)