Community
Δείτε το προφίλ μου
«Η Ιστορία δεν είναι fast food για να καταναλώνεται στο fast learning»
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2013 13:13
1 / 2

«Βάλτε τον κόσμο στα μουσεία» έχει τίτλο ένα ενδιαφέρον άρθρο της Δάφνης Πασχάλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» (07/03/2013).

Η κα Πασχάλη συνομίλησε με δύο μέλη του Συμβουλίου Μουσείων, την κα Τέτη Χατζηνικολάου (ιστορικός, εθνολόγος, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM, τ. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και την κα Αλεξάνδρα Μπούνια (επίκ. καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), μέλη και οι δύο του Συμβουλίου Μουσείων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο:
«Γιατί, όμως, τα λαογραφικά μουσεία επί παραδείγματι, που απευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες, σπάνια είναι επιτυχημένα; “Μα γιατί δεν απευθύνονται”, σημειώνει η Τέτη Χατζηνικολάου. “Δεν ρώτησαν τους κατοίκους τι θέλουν, δεν τους έβαλαν να συμμετάσχουν στο στήσιμο, στην έρευνα, στη συγκέντρωση υλικού, να αισθάνονται το μουσείο δικό τους. Το αποτέλεσμα; Να θέλει να κάνει κάποιος επίσκεψη και να τον αντιμετωπίζουν σαν παρακατιανό, που ήρθε να τους λερώσει το σαλόνι”.
»Η κ. Μπούνια μεταφέρει την εμπειρία της από ένα βασικό στοιχείο: “Αντί να παρακινούν τα παιδιά να σχολιάζουν μεταξύ τους τα εκθέματα, φύλακες και καθηγητές φωνάζουν μονίμως ‘κάντε ησυχία’. Γιατί να θέλει το παιδί να ξαναπάει; Η επίσκεψη πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, κατά την οποία υπήρξε μεταφορά γνώσης, άσκησε το παιδί τις δεξιότητές του και έκανε κάτι κοινωνικό περνώντας καλά. Συχνά, ο νεαρός επισκέπτης απογοητεύεται, πλήττει ή βαριέται. Η Ιστορία δεν είναι fast food για να καταναλώνεται στο fast learning. Θέλει προετοιμασία, συνέχεια, επιμονή, αλλά, πάνω απ’ όλα, γοητευτικούς τρόπους προσέγγισης και επαφής”».
Ολόκληρο το κείμενο εδώ

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Είναι όντως το νεκροταφείο της Ashkelon το πρώτο φιλισταϊκό νεκροταφείο;
από Βάλια Παπαναστασοπούλου Archaeologist-Theologian
Είναι όντως φιλισταϊκό το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στον Ashkelon και, αν ναι, είναι το πρώτο που έχει αποκαλυφθεί στο χώρο της Παλαιστίνης;
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από User
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Αρχείο Blog
2024
2013 (8)
2012 (41)