Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Όχι στο American Digger λένε οι αρχαιολόγοι
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2012 13:08

Δύο νέα προγράμματα που προβάλλουν τη δράση «ερασιτεχνών αρχαιολόγων» οι οποίοι εργάζονται με ανιχνευτές μετάλλων έχουνι φέρει στα όριά της την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Ο λόγος για το «American Digger» που θα προβληθεί από το αμερικανικό δίκτυο Spike TV και το Diggers» του National Geographic. 

H δράση κυνηγών θησαυρών που φτάνουν στο να αποκαλύπτουν θησαυρούς με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλων, κεντρικό θέμα στο πρόγραμμα, προβληματίζει από καιρό την αρχαιολογική κοινότητα. Οι επίδοξοι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως εξαίρετα δείγματα πολιτισμού που κάνουν πρωτοσέλιδα στο διεθνή τύπο (βλ. Staffordshire Hoard στη Βρεντανία). Ταυτόχρονα, οι «ανασκαφές» τους στερούνται κάθε είδους αρχαιολογικής μεθοδολογίας, καταστρέφοντας επιπλέον στοιχεία που εκτιμώνται από τους αρχαιολόγους αλλά είναι άγνωστα στον ερασιτέχνη. 

Αναμενόμενο ήταν λοιπόν η προβολή τέτοιων προγραμμάτων, ειδικά από το φιλικό προς τους αρχαιολόγους National Geographic, να προκαλέσει τις αντιδράσεις των έγκριτων επιστημόνων. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αμερικανικής Αρχαιολογίας (Society for American Archaeology), Bob Kelly, αναφέρει σε επιστολή του ότι το πρόγραμμα αντιβαίνει τις αρχές της Εταιρείας περί μακρόχρονης συντήρησης αρχαιολογικού πλαισίου, εμπορευματοποίησης και επιμόρφωσης του κοινού στο αρχαιολογικό αντικείμενο. Αντίθετα,αποτελεί ύμνο στη λαθρανασκαφή και την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων ως εμπορευμάτων. Η επιστολή λοιπόν καλεί τους παραγωγούς του προγράμματος να αλλάξουν κάπως το μήνυμα της εκπομπής έτσι ώστε να μη θίγει την αρχαιολογική πράξη και να μην παραπληροφορεί τον μέσο αρχαιόφιλο θεατή. 

Και αν το NG δεν μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμά του, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη διακοπή του «American Diggers». Έτσι, διάφορες αρχαιολογικές οργανώσεις συμμετέχουν στη σελίδα του Facebook «People against American Diggers«, στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για το πώς να δράσετε κι εσείς για να «κοπεί» το πρόγραμμα. 

Συλλογή υπογραφών εδώ

 

 

 

 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Οι αρχαιολόγοι, ο Ιντιάνα Τζόουνς και η CIA
από ptsinari
Σχετικά με το βιβλίο της Σούζαν Χιουκ Άλεν "Classical Spies..."
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)