Community
Δείτε το προφίλ μου
Ο τάφος της Τσιγγάνας
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2013 10:20

Εντυπωσιακή ταφή επιφύλαξαν Έλληνες Ρομά σε επιφανές θηλυκό μέλος τους σύμφωνα με φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σε μεγάλο αριθμό ειδησεογραφικών ιστοτόπων. Όπως φαίνεται, αντίθετα με τις σύγχρονες παραδόσεις που επιτάσσουν απλή ταφή (και γρήγορη εκταφή), η εκλιπούσα Τσιγγάνα ταξιδεύει στον άλλο κόσμο με όλες τις ανέσεις, καθώς στον ταφικό της λάκκο ξαναστήθηκε ουσιαστικά η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της, πλήρης με πολυθρόνα, συρταριέρα, τουαλέτα, ρολόι στον τοίχο και…τηλεόραση “πλάσμα”!!!Μόνο το κρεβάτι έχει αντικατασταθεί από το φέρετρο με το σώμα. Περιττό να πούμε ότι τα τοιχώματα του τάφου είναι ασβεστωμένα και ασταρωμένα ενώ το δάπεδο είναι καλυμμένο με μωσαϊκό. 

Αν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος κάνουν χαρές και πανηγύρια στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποτε τον τάφο ( που ελπίζουμε να μείνει απείραχτος “for the generations to come”), θα μπορέσουν άραγε να τον ερμηνεύσουν; Σίγουρα θα αντλήσουν στοιχεία για την μελέτη του υλικού μας πολιτισμού (τεχνολογία, καθημερινή ζωή), ενώ η νεκρή θα οριστεί ως “επιφανές μέλος κοινότητας”. Δεδομένης και της διαφοράς με τις υπόλοιπες “ακτέριστες” ταφές ίσως την ταυτίσουν και ως μέλος κάποιας θρησκευτικής τουλάχιστον μειονότητας. Αμφιβάλλω όμως για το αν θα μπορέσουν ποτέ να μαντέψουν ότι η επιφανής Ρομά πέρασε πιθανότατα τη ζωή της σε παραδοσιακή σκηνή ( το γνωστό τσαντήρι) στημένη πιθανότατα δίπλα σε έπαυλη που κατασκευάστηκε μόνο και μόνο ως σύμβολο γοήτρου -όπως ακριβώς και ο τάφος. Αν αυτό συμβεί, τότε η νεκρή θα έχει πετύχει να διατηρήσει το γόητρό της στην αιωνιότητα. Θα έχει όμως πετύχει η αρχαιολογία το στόχο της να ερμηνεύει το παρελθόν; 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Μενίδι
από User
Ένας σημαντικός μυκηναϊκός τύμβος, γνωστός ήδη από το 1879, οπότε ανασκάφηκε από Γερμανική αρχαιολογική αποστολή, βρίσκεται στο Μενίδι.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)