Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Πώς ορίζεται η Ακαδημαϊκή Κοινότητα;
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2012 11:32

Για ζωντανή αναμετάδοση της διάλεξης κάντε κλικ εδώ
Πρόσβαση μόνο για τα μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Η παραπάνω ειδοποίηση εμφανίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση για κάποια σημαντική αρχαιολογική διάλεξη. Πρόκειται για μια διάλεξη με θέμα ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται συστηματικά ή μη με τον πολιτισμό των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς. Και θα μπορούσε, με βάση τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν, να είναι ανοικτή σε όλους. 

Εντούτοις, η πορόσβαση είναι «μόνο για τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας». Πόσο μεγάλη είναι όμως αυτή η «κοινότητα»; . Και πώς ορίζεται; Γιατί αν είναι να την περιορίσουμε μόνο σε όσους έχουν κάποια συνάφεια με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια – όπου μέσω servers μπορεί να δίνεται δικτυακή πρόσβαση  –  ένα μεγάλο μέρος της μένει στην «απ έξω». Τί γίνεται π.χ.με όλους εκείνους  τους αρχαιολόγους των ΕΠΚΑ, τους έκτακτους και συμβασιούχους, τους απόφοιτους Πανεπιστημίων που μπορεί να θέλουν ή να κάνουν ανεξάρτητη έρευνα; Τους επαγγελματίες αρχιτέκτονες που μπορεί να συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τα επιστημονικά τεκταινόμενα στο χώρο τους; Αυτοί δεν έχουν πρόσβαση. Δεν πρέπει να έχουν; 

Αν όλοι οι παραπάνω μπορούν να διαθέτουν με βάση το λειτούργημά τους, κάρτα ελευθέρας εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πρέπει να έχουν πρόσβαση και εδώ. Και αυτό σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν θα μπορούσε να είναι, για οικονομικούς λόγους και μόνο, εντελώς ελεύθερη για όλους. Όπως και να είναι, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν πρέπει να ορίζεται ως ένα κλειστό club  μελών. Πρέπει να είναι ανοικτή γιατί διαφορετικά η γνώση που παράγει δεν θα έχει άμεσους αποδέκτες. 

 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)