Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Πόσο διαχρονικό είναι το κλασικό;
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2012 14:43

H πρόσφατη επίσημη έκκληση μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να αφαιρεθεί η «Θεία Κωμωδία», του Δάντη από τα σχολικά προγράμματα στις χώρες όπου διδάσκεται» όπως γράφει η Καθημερινή, λόγω ρατσιστικών αναφορών που περιέχει εναντίον των Εβραίων και των ομοφυλοφίλων προκάλεσε δικαίως το μένος ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Πώς μπορεί να κατηγορείται ένα κλασικό έργο για προσβολή των σύγχρονων ηθών; 

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Πριν τον Δάντη, κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από κάποια χρόνια με το έργο του Μαρκ Τουαίν που επικρίθηκε πριν από κάποια χρόνια για την αναφορά σε προσβλητικά επίθετα σε άτομα της μαύρης φυλής αν και αυτό που πραγματικά στήριζε ήταν η φιλία πέρα από φυλές και κοινωνικές τάξεις. Το ίδιο συνέβη και με την πολυγραφότατη, πάλαι ποτά αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών Ένιντ Μπλάιτον, της οποίας το έργο έχει καταδικαστεί ως υποθάλπον «ταξικά στερεότυπα«. Ας σκεφτούμε όμως ότι έγραψε στα μέσα του περασμένου αιώνα!

Πέρα από την επικίνδυνη έκφραση της πολιτικής ορθότητας που υποκρύπτει το περιστατικό, μήπως θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τί το κατέστησε κλασικό και να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές; Γιατί ο καλλιτέχνης είναι παιδί της εποχής του. Μεγαλώνει με τα στερεότυπα της εποχής του τα οποία όμως χρησιμοποιεί κατά τέτοι τρόπο στο έργο του ώστε να στηρίξει αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές – και εκεί έγκειται η διαχρονικότητά του. Από την άλλη πλευρά οι καιροί αλλάζουν, όπως και ορισμένες αξίες. Επανεξετάζονται, αναθεωρούνται και αλλάζουν. 

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τα κλασικά έργα ως αυθεντίες, θα ήταν σοφότερο να  αναλογιζόμαστε για το τί τα κατέστησε κλασικά. Και πώς μπορούν να μιλήσουν στη δική μας εποχή. 

Βρείτε το κείμενο της Καθημερινής εδώ

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από John_A Web Developer
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Επανάσταση και αντίσταση είναι δύσκολα πράγματα
από Ζέτα Ξεκαλάκη
Η ιστορικός Μόλι Γκριν στην Καθημερινή μιλά χωρίς φόβο και πάθος για ριζωμένους μύθους και άγνωστες αλήθειες, για την πρόοδο και την επανάσταση.
Αρχείο Blog
2018
2013 (10)
2012 (39)