Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
Δείτε το προφίλ μου
Ο τάφος της Τσιγγάνας
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2013 10:20

Εντυπωσιακή ταφή επιφύλαξαν Έλληνες Ρομά σε επιφανές θηλυκό μέλος τους σύμφωνα με φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σε μεγάλο αριθμό ειδησεογραφικών ιστοτόπων. Όπως φαίνεται, αντίθετα με τις σύγχρονες παραδόσεις που επιτάσσουν απλή ταφή (και γρήγορη εκταφή), η εκλιπούσα Τσιγγάνα ταξιδεύει στον άλλο κόσμο με όλες τις ανέσεις, καθώς στον ταφικό της λάκκο ξαναστήθηκε ουσιαστικά η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της, πλήρης με πολυθρόνα, συρταριέρα, τουαλέτα, ρολόι στον τοίχο και…τηλεόραση «πλάσμα»!!!Μόνο το κρεβάτι έχει αντικατασταθεί από το φέρετρο με το σώμα. Περιττό να πούμε ότι τα τοιχώματα του τάφου είναι ασβεστωμένα και ασταρωμένα ενώ το δάπεδο είναι καλυμμένο με μωσαϊκό. 

Αν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος κάνουν χαρές και πανηγύρια στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποτε τον τάφο ( που ελπίζουμε να μείνει απείραχτος «for the generations to come»), θα μπορέσουν άραγε να τον ερμηνεύσουν; Σίγουρα θα αντλήσουν στοιχεία για την μελέτη του υλικού μας πολιτισμού (τεχνολογία, καθημερινή ζωή), ενώ η νεκρή θα οριστεί ως «επιφανές μέλος κοινότητας». Δεδομένης και της διαφοράς με τις υπόλοιπες «ακτέριστες» ταφές ίσως την ταυτίσουν και ως μέλος κάποιας θρησκευτικής τουλάχιστον μειονότητας. Αμφιβάλλω όμως για το αν θα μπορέσουν ποτέ να μαντέψουν ότι η επιφανής Ρομά πέρασε πιθανότατα τη ζωή της σε παραδοσιακή σκηνή ( το γνωστό τσαντήρι) στημένη πιθανότατα δίπλα σε έπαυλη που κατασκευάστηκε μόνο και μόνο ως σύμβολο γοήτρου -όπως ακριβώς και ο τάφος. Αν αυτό συμβεί, τότε η νεκρή θα έχει πετύχει να διατηρήσει το γόητρό της στην αιωνιότητα. Θα έχει όμως πετύχει η αρχαιολογία το στόχο της να ερμηνεύει το παρελθόν; 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Μενίδι
από maria2
Ένας σημαντικός μυκηναϊκός τύμβος, γνωστός ήδη από το 1879, οπότε ανασκάφηκε από Γερμανική αρχαιολογική αποστολή, βρίσκεται στο Μενίδι.
Αρχείο Blog
2019
2013 (10)
2012 (39)