Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από maria2
Δείτε το προφίλ μου
Ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Μενίδι
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2015 12:12
1 / 6

Στα τέλη του 19ου αιώνα, Γερμανική αρχαιολογική αποστολή αποκάλυψε και ανέσκαψε έναν θολωτό μυκηναϊκό τάφο της Υστεροελλαδικής περιόδου στο Μενίδι (Αχαρνές). Ίχνη μυκηναϊκού οικισμού, δηλαδή της ίδιας εποχής με τον τύμβο, επισημάνθηκαν από Αγγλική αποστολή το 1947 στην περιοχή της Νεμέσεως, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τον τεχνητό λόφο του τάφου. Ο οικισμός χρονολογείται και αυτός στους 14ο-13ο αι. π.Χ.

Ο τάφος αυτός είναι σε άριστη κατάσταση, έχει συντηρηθεί θαυμάσια. Είναι επισκέψιμος, μέσα σε ένα παρκάκι που διατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο πράσινο και περιποιημένο. Αποτελείται από έναν δρόμο μήκους 27 μ. και πλάτους περίπου 3 μ., που οδηγεί στην είσοδο του θαλάμου. Η διάμετρος της θόλου είναι 8,35 μ. και το ύψος της 8,74 μ.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει τον τάφο αυτόν είναι πως επάνω από την είσοδο, το υπέρθυρο δεν έχει το γνωστό ανακουφιστικό τρίγωνο, παρά έχει τέσσερις παράλληλους, οριζόντιους ακατέργαστους ογκόλιθους που είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω από τον άλλον, με μικρά ενδιάμεσα κενά.

Ο νεκρός συνοδευόταν από πολυάριθμα κτερίσματα τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αγγεία πήλινα, λίθινα, μεταλλικά, κοσμήματα από χρυσό, υαλόμαζα, φαγεντιανή, άργυρο και χαλκό, σφραγιδόλιθοι, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο μεταξύ των οποίων μια πυξίδα με πώμα, διακοσμημένη με ανάγλυφα κριάρια, δείχνουν πως ο νεκρός πρέπει να ήταν τοπικός άρχοντας. Όμως το σημαντικότερο εύρημα ήταν μια σπασμένη ελεφάντινη λύρα κοσμημένη µε ανάγλυφες σφίγγες στη βάση της – από τις παλιότερες που έχουν βρεθεί.

Έξω από τον τάφο βρέθηκαν κατάλοιπα της κλασικής Εποχής. Η επίχωση του δρόμου περιείχε όπλα κ.ά. που μαρτυρούν τη λατρεία αφηρωισμένων νεκρών. Όμως, ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431 π.Χ.) σηματοδοτεί την καταστροφή των Αχαρνών, καθώς ο Αρχίδαμος, βασιλιάς των Σπαρτιατών, εγκαταστάθηκε εκεί με το στρατό του, καταστρέφοντας τα κτήματα των κατοίκων.

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Ο τάφος της Τσιγγάνας
από Ζέτα Ξεκαλάκη
Η αρχαιολογία του μέλλοντος;
Αρχείο Blog
2019
2016 (2)
2015 (1)