Κύκλο δύο συναντήσεων με τη Χριστίνα Μέρη-Μπούρμπεκ, Επιμελήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, και θέμα «Τύποι ενδυμασίας από τις Συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας.

Ο κύκλος των μαθημάτων θα παρουσιάσει δυο βασικούς τύπους του εβραϊκού ενδύματος στον ελλαδικό χώρο του 19ου αι., όπως αποτυπώνονται μέσα από τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Θα εξετάσει τα μεμονωμένα μέρη των συνόλων, τα είδη των υφασμάτων και τους τύπους κεντήματος που προτιμώνται.

Η 1η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2021, και ώρα 10:00, με θέμα «Εβραϊκά γυναικεία ενδύματα των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης (αρχές 19ου – αρχές 20ού αι.)». Η παρουσίαση θα εστιάσει στη λαογραφική συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τμημάτων της γιορταστικής ρωμανιώτικης γυναικείας ενδυμασίας των Ιωαννίνων, καθώς και της επίσημης γυναικείας σεφαραδίτικης φορεσιάς της Θεσσαλονίκης. Θα σχολιαστούν ιδιαιτέρως τα διάφορα τμήματα αυτών των ενδυμασιών και το πατρόν τους, καθώς και η εξέλιξη των φορεσιών και οι προτιμήσεις των γυναικών στην επιλογή υφασμάτων, κατά την περίοδο του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Η παρουσίαση θα εμπλουτιστεί με σχετικό φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου 2021, και ώρα 10:00, με θέμα «Η διακόσμηση των εβραϊκών γυναικείων ενδυμάτων των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης (αρχές 19ου – αρχές 20ού αι.» Οι γυναικείες ενδυμασίες των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης φανερώνουν μια ιδιαίτερη διακόσμηση με διάφορα υλικά και τεχνικές κεντήματος, που αντανακλά τόσο την παράδοση της τοπικής εβραϊκής κοινότητας όσο και ακολουθεί τις γενικές τάσεις της μόδας στον ελλαδικό χώρο. Εξερευνώντας επιλεγμένα δείγματα τμημάτων ενδυμασίας από τη λαογραφική συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, θα επιχειρηθεί μια ταξινόμηση των διάφορων ειδών διακόσμησης, των θεμάτων και της πιθανής προέλευσής τους.

Κόστος συμμετοχής: 5 €.

Για πρόσβαση στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης, θα πρέπει να καταβληθεί το κόστος συμμετοχής στο λογαριασμό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR93 0110 4270 0000 4274 8015 718, και να αποσταλεί η απόδειξη κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Ρόζα Πατσέα, 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00.

Ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα θα σταλεί στους εγγεγραμμένους την παραμονή της εκδήλωσης.