«Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο», είναι ο τίτλος έκθεσης που δημιούργησε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της ρωμανιώτικης παράδοσης που άνθισε σ’ αυτή τη γωνιά της Ελλάδας. Άλλωστε, ως ιστορικό, λαογραφικό και εθνογραφικό μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εστιάζει το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της ιστορίας και παράδοσης των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων στη διάρκεια των αιώνων.

Οι ενότητες της έκθεσης θίγουν επιμέρους θέματα όπως η θρησκευτική παράδοση, η συναγωγική αρχιτεκτονική, η καθημερινή ζωή, η ενδυμασία, η οικιακή λατρεία, η κοινοτική οργάνωση, ο επαγγελματικός βίος, η εκπαίδευση, η γλώσσα, οι τέχνες και τα γράμματα. Εκτός από την ιστορική και εθνογραφική διερεύνηση του θέματος, η έκθεση εξετάζει και την κοινωνική του διάσταση, δίνοντας έμφαση στην εποχή του Γιοσέφ Ελιγιά, τη ζωή, το έργο και τη δράση του.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από τις Συλλογές και το Φωτογραφικό Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος από τα τέλη του 19ου και τον 20ό αιώνα, καθώς και χαρακτικά, τα οποία εικονογραφούν τα επεξηγηματικά κείμενα της έκθεσης.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στοχεύει με την έκθεση αυτή, να παρουσιάσει στο κοινό των Ιωαννίνων, αλλά και στους διεθνείς προσκεκλημένους, τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Γιαννιώτη ποιητή, του Γιοσέφ Ελιγιά, καθώς και το διαχρονικό πρόσωπο της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, εικονογραφώντας μια ελάχιστα γνωστή πλευρά του πλουραλιστικού παρελθόντος και παρόντος της πόλης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο περιοδικών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων (Κοραή 1), από τις 29 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2014.