«Ύστατη λύση» επιλέγει η Άνδρος για τη σωστή επεξεργασία των σκουπιδιών. Μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, όπου μέχρι πριν από λίγους μήνες λειτουργούσε παράνομη χωματερή, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, χωροθετείται, επιτέλους, μονάδα μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων και με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αν και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΚΑ’ ΕΠΚΑ) δεν υπήρξε και ιδιαιτέρως συνεργάσιμη, όπως διαπίστωσε το ΚΑΣ, η προσπάθεια της νέας δημοτικής Αρχής να λυθεί το πρόβλημα απέδωσε και επελέγη μία λύση που ικανοποιεί πολλούς – αν όχι όλους.

Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε χώρο ανενεργού λατομείου, έξω από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Ο χώρος του Στρόφιλα θα αποκατασταθεί και τα σκουπίδια που έπεσαν στη θάλασσα ή βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου, κάτω από τον νεολιθικό οικισμό, θα απομακρυνθούν.

Ο δήμαρχος Άνδρου παραδέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. «Είμαστε υπόλογοι για πολλά», είπε ξεκάθαρα προς τα μέλη του ΚΑΣ, και αυτό έδειξε πως υπάρχει έδαφος για συνεννόηση. «Πρέπει να τελειώνουμε, αλλιώς θα καταστραφούμε».

Η παράνομη χωματερή, που έχει καταδικαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει πρόστιμα 30.000 ευρώ ανά ημέρα μετά την 1η Ιουλίου. Η μονάδα θα λειτουργήσει επί διετία μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ.