Τη δεύτερη φάση της περιοδικής έκθεσης «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης» εγκαινιάζει η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η νέα φάση της έκθεσης φιλοξενεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και για πρώτη φορά μαζί, εκθέματα από το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Άργους Ορεστικού, Άρτας, Θάσου και από Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας: της Νεαπόλεως, της Villa Giulia στη Ρώμη και του Ρηγίου στην Καλαβρία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες: Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Η αρχή του μύθου», εστιάζει στη γενεαλογία του Πύρρου. Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο « Όμηρος στην Αίγυπτο» γίνεται εκτενής αναφορά στα χρόνια που ο Πύρρος πέρασε στην Αίγυπτο, αλλά και αναφορά στους διπλωματικούς γάμους με την κόρη του Αυδoλέοντα των Παιόνων, τη Βιρκέννα, την κόρη του Βαρδύλλιος των Ιλλυριών, τη Λάνασσα, κόρη του Αγαθοκλή των Συρακουσών.

Στην ενότητα «Η επέκταση του κράτους» δίδεται έμφαση στη μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους των Μολοσσών στην Αμβρακία, στην επέκταση του κράτους με την προσάρτηση νέων περιοχών (Μακεδονία, Τυμφαία, Παραυαία, Ακαρνανία, Αμφιλοχία), στην απόκτηση της Κέρκυρας και στη βασιλεία του Πύρρου στη Μακεδονία. Η τέταρτη ενότητα με τίτλο «Η μεγάλη περιπέτεια της Δύσης» είναι αφιερωμένη στην εξάχρονη εκστρατεία του Πύρρου στην Ιταλία και Σικελία (280-276 π.Χ.) ενώ στην πέμπτη ενότητα, με τίτλο «Τα κάλλιστα και τα λαμπρότατα των λαφύρων», παρουσιάζονται μακεδονικές ασπίδες, οι οποίες αποτελούν εύγλωττη υπόμνηση στα λάφυρα που συγκέντρωσε ο Πύρρος στις μάχες του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες κοινού (μαθητές, ενήλικες, φοιτητές, ΑμεΑ) και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες και παρουσιάσεις. Συγχρόνως, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Άρτας και της Ηγουμενίτσας, τα εκθέματα που σχετίζονται με τον Πύρρο και την εποχή του θα σημανθούν ώστε να γίνεται άμεση σύνδεση με την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και να τονιστεί ο πανηπειρωτικός της χαρακτήρας.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6) λειτουργεί ως εξής: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη- Κυριακή: 09.00-16.00, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089, www.amio.gr.