Μια πολύτιμη συλλογή θαλάσσιων και άλλων απολιθωμάτων απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης, χάρη στη δωρεά του συλλέκτη Πασχάλη Ζησίου, ομογενούς, που είναι εγκατεστημένος στο Φρέχεν της Βόρειας Γερμανίας.

Η συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες ασπόνδυλα θαλάσσια απολιθώματα, μεταξύ αυτών κι έναν σημαντικό αριθμό κρητικών απολιθωμάτων, τα οποία ο κ. Ζησίου διατηρούσε σε ιδιωτική έκθεση, στην οικία του. Η αγάπη του για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, την οποία επισκεπτόταν σταθερά από το 1989 μέχρι προσφάτως, αλλά και οι σχέσεις εκτίμησης και συνεργασίας που διατηρεί έως σήμερα με την ομάδα Παλαιοντολογίας και τον υπεύθυνο επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Κρήτης και άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, γεωλόγο Βασίλη Σιμιτζή, ώθησαν τον κ. Ζησίου, όπως είπε ο ίδιος, να δωρίσει τη συλλογή του στον Δήμο Ρεθύμνης, προκειμένου να φιλοξενηθεί σε κατάλληλη αίθουσα.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Χ. Μαρινάκης, μετά τη δημόσια κατάθεση της πρόθεσης του κ. Ζησίου, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Παλαιοντολογικού Μουσείου, αναγνωρίζοντας την υλική αλλά, κυρίως, την άυλη αξία της συλλογής, κίνησε άμεσα την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία απόκτησής της από τον δήμο. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του (165/2-9-2020), αποδέχθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των απολιθωμάτων από τη Γερμανία στο Ρέθυμνο. Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η υλοποίηση της απόφασης είχε σοβαρές δυσκολίες, ωστόσο τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και η συλλογή φορτώθηκε σε κοντέινερ και παραλήφθηκ, τον περασμένο Νοέμβριο από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του δήμου. Προς το παρόν φυλάσσεται στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά, στην περιοχή Άγιος Ανδρέας Ρεθύμνου.

Η πολύπλοκη διαδικασία τακτοποίησης και εν γένει διαχείρισης της συλλογής είναι σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος, Γιώργης Μαρινάκης, και ο επιμελητής του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή Φ.Ι. Βασίλης Σιμιτζής, ως εκπρόσωπος του δωρητή, συνυπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής της συλλογής, καθώς και το μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά η κυριότητα και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την περαιτέρω αξιοποίηση της δωρεάς από τον Δήμο Ρεθύμνης. Όπως επισημάνθηκε, ο Δήμος Ρεθύμνης θα αναζητήσει τον καταλληλότερο τρόπο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου της συλλογής των απολιθωμάτων, ένα μικρό μέρος της οποίας φιλοξενείται ήδη από το 2016, στο Μουσείο Ρεθύμνου.

Μια ιδέα, άμεσα υλοποιήσιμη, είναι η έκθεση τμήματος της συλλογής σε μία σύγχρονη αίθουσα, στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Νικ. Φωκά, όπου λειτουργεί η Σχολή Ξεναγών Ρεθύμνου. Στη συνεδριακή αίθουσα της Σχολής Ξεναγών θα φιλοξενηθεί προσωρινά μέρος της συλλογής απολιθωμάτων, προκειμένου να λειτουργήσει, αφενός ως ένας ακόμη χώρος Πολιτισμού, ως μουσείο επισκέψιμο από ντόπιους και ξένους επισκέπτες και αφετέρου, ως χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών, φοιτητές του πανεπιστημίου (Παιδαγωγικού, Βιολογικού, Αρχαιολογικού), του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος) καθώς και Γεωλογικών Τμημάτων ΑΕΙ της χώρας ή και άλλων αντίστοιχων.