Την πλήρη εκθεσιακή παρουσίαση της συλλογής απολιθωμάτων που δώρισε στον Δήμο Ρεθύμνου ο συλλέκτης Πασχάλης Ζησίου οργανώνει η δημοτική αρχή, σχεδιάζοντας έναν χώρο Πολιτισμού που θα λειτουργήσει ως μουσείο, επισκέψιμο από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Ο Π. Ζησίου, ομογενής από το Φρέχεν της Βόρειας Γερμανίας, επισκέφθηκε το Ρέθυμνο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και τον ενημέρωσε για τη συνεργασία του με τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Κρήτης και άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή Φ.Ι., Βασίλη Σιμιτζή σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης και έκθεσης της σπάνιας αυτής συλλογής.

Ο δήμος ευελπιστεί, η συλλογή η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες ασπόνδυλα θαλάσσια απολιθώματα, (μεταξύ αυτών είναι κι ένας σημαντικός αριθμός κρητικών απολιθωμάτων), τα οποία ο κ. Ζησίου διατηρούσε σε ιδιωτική έκθεση, να αποτελέσει χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών, φοιτητές του Πανεπιστημίου (Παιδαγωγικού, Βιολογικού, Αρχαιολογικού), του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος), καθώς και Γεωλογικών Τμημάτων ΑΕΙ της χώρας ή και άλλων αντίστοιχων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ρέθυμνο, ο κ. Ζησίου με τη συνδρομή του κ. Σιμιτζή, οργάνωσαν προσωρινά την έκθεση στην οποία φιλοξενείται μέρος της συλλογής απολιθωμάτων, στη σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα της Σχολής Ξεναγών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης, «θα τηρηθούν με σεβασμό οι όροι της δωρεάς, ώστε το Μουσείο Απολιθωμάτων να αποτελέσει μια σημαντική δομή Πολιτισμού που θα μας συνδέει με το παρελθόν, παρέχοντάς μας γνώση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και για τις απαρχές της ύπαρξης της ζωής, βοηθώντας μας να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σύγχρονο παρόν και το επερχόμενο αύριο».

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Ζησίου πρόσφερε στον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, κ. Γεωργαλή, δύο σπάνια απολιθώματα, ηλικίας 180 εκατ. ετών.