Τριάντα και πλέον χρόνια μετρά η προσπάθεια των κατοίκων και των τοπικών φορέων των Χανίων για την κατασκευή ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη. Πριν από τρεις μήνες περίπου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είχε ανακοινώσει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Την περασμένη Τρίτη το έργο δημοπρατήθηκε από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κατατέθηκαν οι προσφορές και πλέον αναμένεται η εξέτασή τους για την ανάδειξη του αναδόχου.

Στο νέο Μουσείο, την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου υπογράφει ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, προβλέπεται να αναπτυχθούν εκθεσιακοί χώροι, εργαστήρια, αποθήκες, αναψυκτήριο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, βιβλιοπωλείο, χώρος για διαλέξεις εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ προβλέπονται, ακόμη, υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων, χώρος πρασίνου κ.ά.

Παράλληλα, σημαντικά έργα πολιτισμού στο Ρέθυμνο εξήγγειλε η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν η χρηματοδότηση δημιουργίας του εκθεσιακού χώρου της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο και η αποκατάσταση και ανάδειξη των τειχών του Ενετικού φρουρίου «Φορτέτζα». Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοδότηση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και στην προκήρυξη της αρχιτεκτονικής μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ ανακοίνωσε και τη διάθεση ποσού 600.000 ευρώ για τις εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.