«Μαρμαρογλυπτική των Κυκλάδων» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Αλέκος Ε. Φλωράκης (δρ Εθνολόγος-Λαογράφος) την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 18.30, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Είναι γνωστό ότι στα νησιά των Κυκλάδων σημειώθηκε η πρώτη παρουσία μαρμάρινων γλυπτών στον ελλαδικό χώρο, με τα ειδώλια της 3ης π.Χ. χιλιετίας και αργότερα με τα ναξιακά και τα παριανά μάρμαρα. Αλλά στον ίδιο χώρο σπουδαία επίδοση έχει να επιδείξει και η μεταβυζαντινή και νεότερη μαρμαρογλυπτική. Αν και δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί συνέχεια ανάμεσα σε δύο τόσο απομακρυσμένες περιόδους, η παρουσία της πρώτης ύλης υπήρξε ασφαλώς ένας από τους βασικούς παράγοντες» αναφέρει ο Αλέκος Φλωράκης σχετικά με το θέμα της ομιλίας του.

«Από τον 15ο αιώνα και μετά, τα κυκλαδίτικα κέντρα του μαρμάρου εντοπίζονται στην Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο και λιγότερο στην Άνδρο, σε νησιά δηλαδή όπου εξορύσσεται μάρμαρο ως πρώτη ύλη. Αποφασιστική σημασία στην ανάπτυξη της τέχνης του μαρμάρου και στη διαμόρφωση του τοπικού ύφους σε καθένα από αυτά είχε η επικοινωνία τους αρχικά με τη Βενετία και τη βενετοκρατούμενη Κρήτη και στη συνέχεια με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

»Και τα τέσσερα αυτά νησιά κοσμούνται με μεγάλο αριθμό μαρμάρινων αρχιτεκτονικών κατασκευών και αναγλύφων, έργα τα οποία υποδεικνύουν μια τοπική παράδοση που μεταφέρεται μέσα στο χρόνο, από εργαστήριο σε εργαστήριο και από μάστορη σε μαθητευόμενο. Πάρος και Τήνος, σε διαφορετικές περιόδους η καθεμιά, επεξέτειναν τη δραστηριότητά τους και σε άλλους τόπους. Νάξος και Άνδρος παρέμειναν τοπικά κέντρα, με παρουσία μαρμαράδων από τα δύο άλλα νησιά (η Άνδρος και από τη Χίο) αλλά και με δικούς τους τεχνίτες. Από την τηνιακή παράδοση, η οποία παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, αναδείχτηκαν κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες κορυφαίοι Νεοέλληνες γλύπτες» καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).