Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες έρχονται στην Αθήνα και φέρνουν μαζί τους από την Τήνο εκτός από αντιπροσωπευτικά έργα τους, υλικά και εργαλεία τους για να αποκαλύψουν στο κοινό τα μυστικά της δουλειάς τους, σε εργαστήρια που θα στηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο, υπόγειο, χώρο του Ιδρύματος Κακογιάννη.

Η έκθεση των 13 καλλιτεχνών, εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, ενώ κάθε Σάββατο κατά την διάρκεια της έκθεσης (έως 12 /2), θα λειτουργήσουν τα Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής (η είσοδος είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται μετά από τηλεφωνική κράτηση).

Η έκθεση μεταφέρεται από την Τήνο στη Αθήνα, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το καλοκαίρι στο νησί. Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης, όλοι οι καλλιτέχνες κατάγονται από το βορειοδυτικό τμήμα της Τήνου, με την ισχυρή καλλιτεχνική παράδοση μαρμαρογλυπτικής, που συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενισχυμένη από τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου στον Πύργο (1955).

«Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς έπληξαν την εφαρμοσμένη μαρμαρογλυπτική (εκκλησιαστικά έργα, αρχιτεκτονικά μέλη σπιτιών). Όμως μέσα από την κρίση προβάλλει η διακοσμητική μαρμαρογλυπτική και αυτή, με τη σειρά της, διαβαίνει το κατώφλι της τεχνικής δεξιότητας και αναζητάει νέες ιδέες και φόρμες, ανοίγοντας διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη», σημειώνει ο Κώστας Δανούσης συγγραφέας και μέλος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς, το οποίο συνδιοργανώνει την έκθεση.

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι μαρμαρογλύπτες: Βασιλάκης Φίλιππος, Δελλατόλας Πέτρος, Δεσύπρης Ονούφριος, Διαμαντόπουλος Λάμπρος, Kαγιώργης Φίλιππος, Kολλάρος Πάρης, Kυραρίνης Γιάννης, Mαραβέλλιας Aργύρης, Mαρμαρινός Πέτρος, Σαλταμανίκαs Μιχαήλ, Τριγώνης Μάκης, Τσακίρης Γεώργιος, Χονδρογιάννης Αντώνης.

Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος), 22 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου 2013.