Ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας στην Τήνο είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες. Όπως και ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Όμως, η έκπληξη σε επισκεψιμότητα έρχεται από ένα μοναδικό μουσείο, που απέχει 22 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Τήνου, τον Πύργο, χωριό με μεγάλη μαρμαρογλυπτική παράδοση, γενέτειρα των Χαλεπά, Φιλιππότη, Λύτρα. Είναι το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, που έκλεισε στα τέλη Μαΐου τρία χρόνια λειτουργίας και το οποίο επισκέπτονται κατά μέσο όρο 17.000 άνθρωποι ετησίως (έως τον Ιούλιο φέτος οι επισκέπτες του ήταν περίπου 7.500)!

Ένα μουσείο-κόσμημα, καμωμένο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (το έκτο στο δίκτυο θεματικών μουσείων που έχει φτιάξει στην Ελλάδα). Σε αυτόν τον εντυπωσιακό και καλαίσθητο χώρο των 750 τ.μ., που βρίσκεται σχεδόν πλάι με τη Σχολή Καλών Τεχνών του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στην ιστορία του μαρμάρου, να περιηγηθούν στον άφθαρτο και περίτεχνο κόσμο του.

Βασικές εκθεματικές ενότητες: Το μάρμαρο από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και ειδικότερα στην Τήνο, σπουδαίο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Πρώτη ύλη, εγχώρια παραγωγή, λατομεία, μαρμαροτεχνία, τα προϊόντα της. Τεχνίτες και πελάτες. Η μαρμαρογλυπτική στην Τήνο. Τήνιοι τεχνίτες στη νεοκλασική Αθήνα. Από την εμπειρική στην καλλιτεχνική γλυπτική.

Οι επισκέπτες θα δουν φουρούσια, υπέρθυρα, κρήνες, φεγγίτες, γούρνες, επιτύμβια, κίονες, κιονόκρανα, τέμπλα, σταυρούς, άμβωνες για εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές. Εργαλεία ποικίλα του Τηνιακού μαρμαροτεχνίτη, όπως μαντρακάδες, αλφάδια, διαβήτες, κοπίδια, βελόνια, λάμες, φαγάνες κ.ά., καθώς και είδη μαρμάρων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ακόμη, τον τρόπο εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς του μαρμάρου, το σμίλεμά του στο εργαστήρι του μάστορα μέσα από φωτογραφίες, σχέδια και οπτικοακουστικό υλικό. Τηνιακές γενιές, οικογένειες μαρμαροτεχνιτών και καλλιτεχνών που έβαλαν τη σφραγίδα της σμίλης τους, εκτός από την Ελλάδα, σε Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Ρωσία, Αίγυπτο (Δ. Φιλιππότης, Γ. Βιτάλης, Γ. Χαλεπάς, Λ. Σώχος, Ι. Λαμπαδίτης, Αδελφοί Μαλακατέ, Μ. Κουσκουρής, Μ. Λυρίτης κ.ά.)

Τα περισσότερα αντικείμενα-εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί χάρη στην προσφορά ιδιωτών και φορέων. Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου υπάρχουν μια ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) κι ένα βαγονέτο, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους από το λατομείο της Βαθής.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας διαθέτει και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκθέσεις. Αυτό τον καιρό και έως αρχές Οκτωβρίου φιλοξενείται η περίφημη έκθεση «Μύρτις – πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Πρόκειται για την περίφημη ανάπλαση του προσώπου ενός παιδιού της κλασικής αρχαιότητας, για μια μικρή Αθηναία της Χρυσής εποχής του Περικλή, που ζωντάνεψε ύστερα από 2.500 χρόνια, χάρη στη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία.

Πληροφορίες: Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Νίκο Βενιανάκη, Ιάσονα Καβαλλίνη, με τη συμβολή της Τήνιας Μάχης Καραλή, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00-18:00, με είσοδο 3 ευρώ (τηλ.: 22830 31290).