Τη χαρά του εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, για το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε κείμενό του για την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πρόκειται για το κείμενο με τίτλο «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης», το οποίο περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο που εξέδωσε η κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, «Διάζωμα», το 2009.

«Χαίρομαι που αυτά τα κείμενα διαβάζονται, κυρίως από εκπαιδευτικούς και διοχετεύονται στα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Και αυτό που συνέβη είναι αισιόδοξο. Είναι αισιόδοξο και για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί στα χέρια των παιδιών βρίσκεται η προστασία των μνημείων μας» υπογράμμισε ο κ. Λαμπρινουδάκης, χαρακτηρίζοντας το θέμα βατό, χωρίς δύσκολες έννοιες και ορολογία.

Αναφερόμενος στη σημασία της γνώσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τους νέους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, ο κ. Λαμπρινουδάκης τόνισε: «Τα μνημεία έχουν ένα πολύ βαρύ μήνυμα από το παρελθόν, κλείνουν όλη την ανθρώπινη εμπειρία η οποία έχει δημιουργηθεί διαχρονικά. Και πάνω σε αυτή την εμπειρία πρέπει να χτίζεται το μέλλον, γιατί χωρίς παρελθόν δεν μπορούμε να χτίσουμε μέλλον. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας περιέχει ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει ο άνθρωπος ως αξιακή βάση, για να μπορέσει πάνω σε αυτή, να οικοδομήσει το παρόν και το μέλλον του».