Με παρακαταθήκη την κοινή αντίληψη για τη σημασία του πολιτισμού ως εφαλτηρίου για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας ανάμεσα στο «Διάζωμα» και το gi-Cluster. Σκοπός της συνάντησης ήταν να οριοθετηθεί ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας των δύο φορέων για τη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές.

Οι εκπρόσωποι του «Διαζώματος» παρουσίασαν το σημαντικό έργο και τις πρωτοβουλίες που έχουν φέρει σε πέρας για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Ακολούθως, η δυναμική του gi-Cluster αποτυπώθηκε σε μία σειρά παρουσιάσεων των μελών του, κατά τις οποίες αναδείχθηκαν επιμέρους προτάσεις και τεχνολογικές λύσεις για τη διατήρηση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού και δημιουργικού περιεχόμενου.

Το εύρος και οι ψηφιακές δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες ψυχαγωγικές και δημιουργικές τεχνολογίες και εφαρμογές, αποτυπώθηκαν στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρουσίασαν τα μέλη του gi-Cluster AIT, ΕΥΖΗΝ, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Inte*Learn, JoyFoundry, mobics, mobileFX, Moptil, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, SimpleApps, ενώ τη διεξαγωγή της συνάντησης οργάνωσε και υποστήριξε το Corallia, ως φορέας-αρωγός του gi-Cluster.

Ο Σταύρος-Ιωάννης Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», ανέφερε: «Είμαι ευτυχής που βρέθηκα ανάμεσα σε νέες δυνάμεις από νέους ανθρώπους, που, παρά τις δύσκολες συνθήκες, εξακολουθούν να παράγουν καινοτομικά προϊόντα, δίνοντας ελπίδες και αισιοδοξία στον τόπο μας. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της δουλειάς τους και από την καινοτομία των ιδεών τους. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση ανοίγει τον δρόμο για μία σπουδαία συνεργασία, η οποία σύντομα θα δρέψει τους καρπούς της δημιουργίας όμορφων ψηφιακών προϊόντων, με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, δήλωσε σχετικά: «Είναι υψίστης σημασίας η σύμπραξη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και προώθηση του σημαντικότατου, διεθνώς αναγνωρισμένου αγαθού της χώρας μας: του Πολιτισμού. Η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του απέραντου πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου που διαθέτουμε και η ανάδειξή του, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν σήμερα οι ψυχαγωγικές και δημιουργικές τεχνολογίες, αποτελεί κοινή μας προτεραιότητα. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη συνεργασία με το “Διάζωμα” μπορούμε να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο με ενδιαφέρουσες προκλήσεις, εξωστρέφεια, επιχειρηματική ανάπτυξη και ενίσχυση της διεθνούς προβολής της Ελλάδας».

To gi-Cluster είναι το πρώτο ελληνικό cluster δημιουργικών βιομηχανιών με εστίαση στον τομέα των Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (Gaming and Creative Technologies & Applications cluster). Συστάθηκε το 2012, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator), έχοντας ως αποστολή του τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων, αξιοποιώντας επιστημονικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό ταλέντο από όλους τους τομείς των Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Σήμερα, το gi-Cluster απαρτίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, με σημαντική δυναμική για περαιτέρω διεύρυνση τόσο μέσα από την αύξηση του αριθμού των μελών, όσο και από την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσον αφορά το «Διάζωμα», επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Ανοιχτό σε όλους, το «Διάζωμα» επιδιώκει να ανοίξει μία αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέστηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθησε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία.