Το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», έλαβε τη συγκατάθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, για την προένταξη των έργων και των δράσεών του στη νέα προγραμματική περίοδο. Πρόκειται για μία καινοτόμο αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου, για βιώσιμη ανάπτυξη στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, με επίκεντρο τα μνημεία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την παρουσίασή του στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έγινε στην Αθήνα, είναι το πρώτο στην Ελλάδα που λαμβάνει προέγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ, Ι. Γιαννούσης, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης RegioG της ΕΕ κ. Πράντο, οι Διαχειριστικές Αρχές, ενώ την περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στρ. Ιωάννου.

Η πρόταση για τα Αρχαία Θέατρα, την οποία ανέπτυξε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Ελένη Ρόκου, αφορά μια πρώτη οργανωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, η οποία θα επισκέπτεται πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.

Το έναυσμα για την κατάρτιση της πρότασης της περιφέρειας δόθηκε από τη συνεργασία που είχε ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος με την περιφέρεια Ηπείρου. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

«Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» διαμορφώνεται με συνεκτικό κρίκο τους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνης, ενώ αφορά συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης, που επεκτείνονται σε 344 χιλιόμετρα διαδρομής και αναφέρονται σε ιστορία 2.300 χρόνων.

Τα εύσημα για την πρόταση απένειμε στην περιφέρεια Ηπείρου ο κοινοτικός αξιωματούχος κ. Πράντο, ο οποίος τη χαρακτήρισε καινοτόμο, τονίζοντας ότι κινείται ακριβώς στο νέο πλαίσιο που θέτει το νέο ΕΣΠΑ, ζητώντας να τη λάβουν ως παράδειγμα όλες οι περιφέρειες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της περιφέρειας Ηπείρου. Πρώτον, αποδεικνύει τη μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν και συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας με τους συναρμόδιους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, για τον σχεδιασμό του πιλοτικού προγράμματος, η καινοτομία του οποίου αναγνωρίστηκε και επιβραβεύθηκε δημόσια από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι αυτό καθ’ εαυτό το πρόγραμμα, το οποίο αγκαλιάζει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στηρίζει τον πολιτισμό, συμβάλλει στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα και είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας».