Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Διεπιστημονικής Συνάντησης «Περιβάλλον και Πολιτισμός στη Φθιώτιδα χθες και σήμερα» την οποία συνδιοργάνωσαν η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων. Xαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή-Θεοδώρου και ο Διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Arto Penttinen.

Στη διάρκεια της διημερίδας μια πλειάδα καταξιωμένων και νέων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ανεξάρτητοι ερευνητές, παρουσίασαν τα αποτελέσματα πρόσφατων αρχαιολογικών, γεωαρχαιολογικών, γεωφυσικών, αρχαιοβοτανικών και ζωοαρχαιολογικών ερευνών στη Φθιώτιδα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και συστηματικών ανασκαφών σε θέσεις όπως η Αγία Παρασκευή Λαμίας, ο Κύνος Λειβανατών, η νησίδα Μήτρου Τραγάνας και η Κουτρουλού Μαγούλα. Παράλληλα εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με το περιβάλλον, τη διαχείρισή του και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μίλησαν για τις δράσεις τους, τη βιοποικιλότητα, τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφή.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση του παρόντος με το παρελθόν και των ανθρωπιστικών επιστημών με τις θετικές επιστήμες με άξονες το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το ευρύ κοινό γνώρισε έναν νέο κλάδο της Αρχαιολογίας, την Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, τα πορίσματα των πολυάριθμων διεπιστημονικών ερευνών των τελευταίων χρόνων στη Φθιώτιδα, και τη συμβολή των γεωεπιστημών στην επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων. Συγχρόνως άνοιξε ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο διαφορετικών προγραμμάτων αλλά και μεταξύ αρχαιολόγων/γεωαρχαιολόγων με τους εκπροσώπους των φορέων που διαχειρίζονται το σύγχρονο περιβάλλον, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και την περαιτέρω συνεργασία.