Άρθρο – καταπέλτη κατά των εμπνευστών σχεδίων εκσυγχρονισμού της Ρώμης δημοσίευσαν οι Times της Νέας Υόρκης. Αιτία το γεγονός ότι τη στιγμή που πραγματοποιούνται μεγαλεπήβολες μελέτες για σύγχρονου τύπου κτίρια, άλλα κτίρια-σύμβολα του χαρακτήρα της ιταλικής πρωτεύουσας- αφήνονται να καταρρεύσουν.

Θέατρο αστικής ανάπτυξης και αρχιτεκτονικού πειραματισμού ανά τους αιώνες, η Ρώμη ολοένα αλλάζει από πλευράς έκτασης και πληθυσμού και ταυτόχρονα αλλάζουν και οι ανάγκες των κατοίκων της. Έτσι, με αφορμή και μια πιθανή υποψηφιότητα της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι αρχές σχεδιάζουν να εμπλουτίσουν τον χαρακτήρα της, εγκαινιάζοντας κέντρα πολιτισμού (μουσεία, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους) σύγχρονου τύπου δίπλα στα πανάρχαια μνημεία.

Φαίνεται όμως ότι τα περισσότερα αρχιτεκτονικά θαύματα της «ανανεωμένης» Ρώμης, όπως το μουσείο σύγχρονης τέχνης Maxxi και κυρίως η νέα κατασκευή που στεγάζει την Ara Pacis, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό, που δε φαίνεται να επιστρέφει μετά την πρώτη “αναγνωριστική” επίσκεψη. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για εκσυγχρονισμό της συγκοινωνίας ή την αναβάθμιση του τρόπου ζωής είναι ελάχιστες και τα ολοκαίνουρια μεγαθήρια φαίνονται ξεκομμένα από την αστική ζωή από την οποία τροφοδοτείται η ύπαρξή τους ως φορέων πολιτισμού. Την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ελάχιστη είναι η προσοχή που δίνεται σε αρχιτεκτονικά μνημεία που χαρακτήριζαν ανέκαθεν τη Ρώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Domus Aurea, η Χρυσή Οικία του Νέρωνα, απ’ όπου κατέρρευσε τμήμα της καμαροσκέπαστης οροφής μιας αίθουσας μετά από ολιγωρία των αρχών με βάση γραφειοκρατικά προβλήματα. Χάνει λοιπόν η Ρώμη και τα λίγα αποσκοπώντας στα πολλά;

Σίγουρα υπάρχει μέση λύση, υποστηρίζουν πολλοί που προκρίνουν μελέτες συνοχής του αστικού σχεδίου κατασκευάζοντας σύγχρονα κέντρα πολιτισμού μαζί με κατοικίες σε νέες περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας. Αρκεί όμως αυτό; Δύσκολη η απάντηση του ερωτήματος. Άλλωστε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα!

Πηγή: New York Times, 6/07/10
Ζ.Ξ.