Για να σωθεί ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των Θεών, από την τσιμεντοποίηση, η λύση είναι μία. Να γίνουν αρχαιολογικά διαδραστικά πάρκα, διαδρομές και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε τοπία φορτισμένα από τους μύθους.
Η ακρόπολη των Λειβήθρων Ολύμπου έχει ήδη αναδειχτεί με κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ. Μένει τώρα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα. Γι’ αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού σχεδιάζει τρία διαδραστικά αρχαιολογικά πάρκα. Το ένα κάτω από την Ακρόπολη των Λειβήθρων στην Πιερία και τα άλλα δύο στο Δίον και στον Άγιο Δημήτριο.
Προχθές, παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ η πρώτη μελέτη από την Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ένα μυθολογικό πάρκο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στα Λείβηθρα με θέμα τις μούσες και τον Ορφέα -τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του μυθικού ποιητή, αοιδού και μουσουργού, γιου του Απόλλωνα. Όλο το πάρκο θα έχει το σχήμα της λύρας του, που θα είναι ορατή μόνο από ψηλά.
Ο χώρος στον οποίο θα χωροθετηθεί το πάρκο, στις υπώρειες του Ολύμπου, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός αλλά δεν έχει ορατά αρχαία. Μετά την είσοδο θα βλέπει κανείς δύο κτίρια σε ακριβή αναπαράσταση αρχαίων κτιρίων, που βρέθηκαν στην περιοχή αλλά καταχώθηκαν για να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή. Το ένα είναι ένα ιδιόρρυθμο, ελλειψοειδές οικοδόμημα Γεωμετρικών χρόνων και το δεύτερο μια μεγάλη αγρέπαυλη με οινοποιείο. Στο εσωτερικό των κτιρίων θα αναπαρασταθεί και η λειτουργία τους. Θα τοποθετηθούν ένας αργαλειός, εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα όπως υπήρχαν τότε.
Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα βλέπει μια σειρά από κιόσκια αφιερωμένα στις μούσες με τις απαραίτητες πληροφορίες για καθεμιά. Η διάταξη των κατασκευών αυτών θα σχηματίζει ένα αρχαίο αγγείο πόσης, έναν κάνθαρο. Θα υπάρχει επίσης μια θεατρική κατασκευή για εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.
Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί το πλατανόδασος που υπάρχει στη χορτολιβαδική κατά τα άλλα αυτή έκταση, θα φυτευθούν δέντρα που καθένα θα αφηγείται τη δική του ιστορία κι έτσι, το υποβαθμισμένο δάσος θα μετατραπεί σε έναν χώρο περιπάτου. Αλλά τι ήταν ο Όλυμπος; «Ήταν ένας κύκλος, μέσα από τον οποίο αναδύθηκε το νέο βουνό», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος. «Είναι ένα τεκτονικό παράθυρο γι’ αυτό και το βουνό ακόμα ψηλώνει. Πρέπει να φανεί και η ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία του βουνού».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 19/3/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=142926