Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Η βία εναντίον των γυναικών
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2012 10:18

Η βία εναντίον των γυναικών ήταν συνηθισμένο φαινόμενο 3.500 χρόνια πριν, γράφει η Hürriyet.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Mehmet Karaosmanoğlu του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ατατούρκ είπε: «Στις αρχαίες γραπτές πηγές που βρήκαμε –που χρονολογούνται το 1375-1345 π.Χ.- λέγεται ότι οι βασιλείς χρησιμοποιούσαν τη βία εναντίον των συζύγων τους».

Ο ίδιος καθηγητής τόνισε πως υπάρχουν πολλές πηγές που να αναφέρονται στη θέση των γυναικών στην ιστορία, μάλιστα σε λίθινες πινακίδες της Χεττιτικής περιόδου η βία ενάντια στις γυναίκες μαρτυρείται σαφώς.

«Ο Χεττίτης βασιλιάς Mursili II ήταν ένας από εκείνους [που ξυλοφόρτωναν τη σύζυγό τους, προσθέτει η εφημερίδα]. Μαρτυρείται επίσης ότι ο Mursili II διαμαρτυρόταν διαρκώς για τη γυναίκα του απευθυνόμενος στους θεούς και την καταριόταν [ώσπου κάποτε εκείνη πέθανε, σχόλιο και πάλι της Hürriyet]» λέει ο καθηγητής.

«Γράφεται επίσης ότι η βασίλισσα τραύλιζε εξαιτίας μιας από τις κατάρες που της είχε απευθύνει η μητέρα του βασιλιά. Βλέπουμε ότι εκείνη την περίοδο η βία ενάντια στις νύφες χρησιμοποιούνταν λόγω της έχθρας ανάμεσα σε νύφες και πεθερές» προσθέτει ο καθηγητής.

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την επιστημονική ορθότητα των συμπερασμάτων του καθηγητή, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε τι θέλει να πει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας. Δυστυχώς, η βία εναντίον των γυναικών μαρτυρείται ακόμη στον κόσμο. Όσο για την έχθρα ανάμεσα σε νύφες και πεθερές, έχει περάσει στη λαϊκή σοφία εδώ και αιώνες…  

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Σχετικά Blogs
Καζάρμα Σητείας: Πολιτισμός εναντίον πολιτισμού
από Ζέτα Ξεκαλάκη
Τοπικιστικές απόψεις για τα μνημεία και πρόχειροι νόμοι με θύμα τον πολιτισμό.
Αρχείο Blog
2018
2013 (1)
2012 (25)