Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Ευτυχώς που οι αρχαίοι δεν χρησιμοποιούσαν οδοντικό νήμα!
Last update: 31/07/2012 09:15

 

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Guardian η ChristinaWarinner, που ειδικεύεται στη μοριακή ανθρωπολογία, διαβάσαμε ότι είναι ευχής έργον που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν καθάριζαν τα δόντια τους με οδοντικό νήμα! Τουλάχιστον για τους αρχαιολόγους. Η πέτρα ή οδοντική πλάκα είναι σε διαρκή επαφή με το στόμα, την πεπτική και την αναπνευστική οδό. Η πλάκα περιέχει τα κατάλοιπα πολλών ειδών βακτηρίων που κατοικούσαν στη στοματική και τη ρινική κοιλότητα, καθώς και ανοσοποιητικών πρωτεϊνών που σχετίζονταν με ερεθισμούς και μολύνσεις. Έτσι η οδοντική πλάκα λειτουργεί σαν μια «κάψουλα χρόνου». Η ποσότητα του DNAείναι εντυπωσιακή. Η επιστήμονας βρίσκει 1.000 φορές περισσότερο DNAστην απολιθωμένη πλάκα παρά στα οστά.

 

Κάθε δείγμα οδοντικής πλάκας περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια τμήματα DNA, που προέρχονται από 2.000-4.000 είδη βακτηρίων. Μέσω της εύρεσης αλληλουχίας DNAκαι της αναζήτησης των τμημάτων που αλληλοεπικαλύπτονται, οι επιστήμονες μπορούν σταδιακά να χαρτογραφήσουν τα γονίδια που οι παθογόνοι οργανισμοί χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στα κύτταρά μας ή να εισβάλουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό θα τους επιτρέψει να ερευνήσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας και των ασθενειών σε μεγάλες ιστορικές περιόδους, μελετώντας τον γενετικό κώδικα μεμονωμένων παθογόνων οργανισμών, αλλά και να ανασυνθέσουν μια λεπτομερή εικόνα της δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής, μολύνσεων και ανοσίας, χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Η οδοντική πλάκα μπορεί επίσης να μας αποκαλύψει τι είδους φυτικές τροφές καταναλώνονταν στο παρελθόν. Πολλά από τα δείγματα των γενετιστών προέρχονται από τη Γερμανία των μεσαιωνικών χρόνων όταν η Άραβες έμποροι άρχισαν να εισάγουν νέα δημητριακά και φρούτα στην Ευρώπη.

Πηγές: The Guardian, http://www.guardian.co.uk/technology/2012/jul/29/christina-warinner-archaeology-genetics-calculus,

Wired, http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/06/start/evolutions-dental-detective

 

Το Κολοσσαίο από τουβλάκια Lego!
Last update: 09/07/2012 07:08

Ήρθε, είδε και… έπιασε τα τουβλάκια του: Ένας Αυστραλός έφτιαξε πιστή αναπαράσταση του ρωμαϊκού Κολοσσαίου από Lego.

Στην αρένα ένας μονομάχος παλεύει με φίδια και σκορπιούς. Οι θεατές στις κερκίδες σηκώνουν τα γεμάτα κρασί κύπελλά τους ενθουσιασμένοι. Η Ρώμη την εποχή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού; Όχι, η σκηνή τοποθετείται στο Μουσείο Nicholsonτου Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, το έτος 2012.

Οι μονομάχοι και οι θεατές φτάνουν μετά βίας τα τέσσερα εκατοστά ύψος, τα επικίνδυνα ερπετά μόλις που διακρίνονται. Και το Κολοσσαίο αποτελείται από 200.000 τουβλάκια Lego. Το μισό του 1,30x1,80 μ. κτιρίου είναι αναπαράσταση του ιπποδρόμου όπως ήταν το 80 μ.Χ., ενώ το άλλο μισό δείχνει τη σημερινή κατάσταση κατάρρευσης του κτιρίου. Οι ενδεδυμένη με ρωμαϊκή τήβεννο θεατές και οι μονομάχοι έχουν στηθεί στην «αρχαία» πλευρά. Στη σύγχρονη βλέπουμε ένα πούλμαν με τουρίστες έξω από το σήμα κατατεθέν της Ρώμης.

Γύρω στα 60.000 τουβλάκια χρησιμοποίησε ο Αυστραλός RyanMcNaught, μόνο για να κατασκευάσει τη βάση του κτιρίου: τους διαδρόμους, τα κελιά, τα κλουβιά των ζώων και τις κατακόμβες. Στους διαδρόμους έχει προσθέσει μέχρι και μικρές δάδες. «Το πιο δύσκολο ήταν να φτιάξω την κυκλική μορφή του Κολοσσαίου από τετράγωνα τουβλάκια» είπε ο McNaught.

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2018
2013 (1)
2012 (25)