Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει και φέτος στο Παράρτημα των Αθηνών, «Κανάρη 4», μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηριακών μαθημάτων με διαφορετικές θεματικές.

Το πρώτο σεμινάριο ξεκίνησε την Τρίτη 19 Μαρτίου με τον Νίκο Σαριδάκη, σκηνογράφο, ενδυματολόγο (επί μία και πλέον δεκαετία φίλο και συνεργάτη της Ιωάννας Παπαντωνίου) και περιλαμβάνει δύο ομιλίες-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, αναδεικνύοντας την εικαστική, σκηνογραφική και ενδυματολογική πλευρά των παραστάσεων «Νόρμα» και «Μήδεια».

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, η Κασσιανή Πλατή, μουσειολόγος και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΙΒΠ, εστιάζει στον κόσμο των μουσείων, την ιστορία και την εξέλιξή τους, τα είδη και τον τρόπο λειτουργίας τους, μέσα από πέντε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Έμπνευση των σεμιναρίων αποτελεί η επέτειος των 50 χρόνων του ΙΒΠ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Συλλέγω, Ερευνώ, Εκθέτω», που υλοποιείται στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου στο Ναύπλιο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 3 Απριλίου, η Φένια Αδαμίδη, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, εμβαθύνει στον κόσμο της ποίησης και της λογοτεχνίας, με έναν κύκλο τριών διαλέξεων. Μέσα από την προσέγγιση κειμένων μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών και πεζογράφων, αναδεικνύεται η σύνδεσή τους με προγενέστερα λογοτεχνικά είδη, αλλά και με την πολιτιστική τους κληρονομιά, ενώ εξετάζονται ποιητολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους διαμορφώνουν το δικό τους ξεχωριστό ύφος.

Η σειρά των σεμιναρίων κλείνει την Τετάρτη 15 Μαΐου με τον Γιάννη Τσαλαπάτη, γνωστό σχεδιαστή και κατασκευαστή κοσμημάτων, αλλά και πολύτιμο συνεργάτη του ΙΒΠ. Ο Γιάννης Τσαλαπάτης, μέσα από έναν κύκλο τεσσάρων εργαστηριακών συναντήσεων, εισάγει το κοινό στις βασικές τεχνικές κατασκευής παραδοσιακών κοσμημάτων, αντιγράφοντας ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από την Κύπρο, μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι.

Τρόπος παρακολούθησης: Διά ζώσης – Διαδικτυακά.

Διάρκεια σεμιναρίων: 19 Μαρτίου-5 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων