Μία από τις πιο ξεχωριστές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΟΚΜΒ) στον τομέα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξαν τα Σεμινάρια Ιστορίας και Πολιτισμού. Τα σεμινάρια αυτά, όχι μόνο έχουν προσελκύσει ενθουσιώδεις υποστηρικτές, αλλά έχουν αγκαλιαστεί από ένα νέο εντελώς κοινό αποτελούμενο από άτομα διαφόρων ηλικιών και προελεύσεων.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους της ΕΟΚΜΒ: να επεκτείνει την εμβέλειά της προσελκύοντας στις εκδηλώσεις της όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, τόσο ελληνικής όσο και μη ελληνικής καταγωγής. Η «συνταγή» είναι απλή: ομιλητές υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντα θέματα που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.

Μετά από δύο πολύ επιτυχημένες χρονιές, η φετινή επιτροπή διοργάνωσης έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση για τη διατήρηση των μέχρι τώρα υψηλών προδιαγραφών. Η ομάδα των ατόμων που απαρτίζουν την επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα δυνατό πρόγραμμα που όχι μόνο θα ανταποκριθεί, αλλά και θα ξεπεράσει τις προσδοκίες του κοινού.

Τη σειρά των σεμιναρίων εγκαινίασαν την Πέμπτη 21 Μαρτίου η κ. Ελένη Λιανίδου, γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, και η πρώτη διάλεξη θα δοθεί από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου La Trobe, Chris Mackie, πάνω στον Όμηρο.

Μολονότι ένας από τους στόχους της σειράς των σεμιναρίων είναι να παρέχει, επίσης, το βήμα για την προβολή του ερευνητικού έργου και της πραγματογνωσίας ντόπιων ομιλητών που δεν είναι ευρέως γνωστοί στην κοινότητα, η αναζήτηση για χαρισματικούς ομιλητές δεν έχει περιοριστεί εντός των συνόρων της Μελβούρνης. Έτσι, στο φετινό πρόγραμμα θα συμμετέχουν αρκετοί ομιλητές από άλλες Πολιτείες αλλά και το εξωτερικό.

Το αντικείμενο «Αρχαία Ελλάδα – Κλασική εποχή» θα αποτελέσει την κυρίαρχη θεματολογία των σεμιναρίων του πρώτου μέρους που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου. Η μυκηναϊκή ελληνική κοινωνία, η σεξουαλικότητα στην Αρχαία Ελλάδα και οι ελληνικές αποικίες της Νότιας Ιταλίας, θα είναι μερικά από τα θέματα που θα καλυφθούν.

Το πρώτο μέρος θα διανθιστεί με κάποιες ιδιαίτερες έκτακτες διαλέξεις που γίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Αντίποδες», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Wheeler Centre, μια αίθουσα με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Δύο παραδείγματα είναι οι διαλέξεις του καθηγητή Δημήτρη Αρβανιτάκη και του επίκουρου Καθηγητή Νικόλαου Δουμάνη, από το Σίδνεϊ. Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης που πρόσφατα τιμήθηκε από την πρωθυπουργό με τη διάκριση του Λέκτορα Πανεπιστημίου της Χρονιάς, θα δώσει ομιλία με θέμα «Το μέλλον της Εκπαίδευσης: Εικονικά Πανεπιστήμια σε έναν Εικονικό Κόσμο» (“The Future of Education: Virtual Universities in a Virtual World”). Σε μια εποχή όπου η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και αντιμετωπίζει προκλήσεις από πολλά μέτωπα, το πάθος του Δημήτρη Αρβαντιάκη για ποιοτική διδασκαλία αποτελεί έμπνευση για κάθε ακροατήριο.

Ο ιστορικός Νικόλαος Δουμάνης, τιμήθηκε με το Βραβείο London Fraenkel Prize για το βιβλίο του Μύθος και Μνήμη στη Μεσόγειο (Myth and Memory in the Mediterranean), ένα βιβλίο βασισμένο στη διδακτορική του διατριβή που εξετάζει την ιταλική παρουσία στα Δωδεκάνησα. Θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η Χριστιανο-Μουσουλμανική Συνύπαρξη και η Καταστροφή της στην Υστερο-Οθωμανική Ανατολία» (“Muslim-Christian Coexistence and its Destruction in Late-Ottoman Anatolia”), μια διάλεξη αρκετά επίκαιρη, αν λάβει κανείς υπόψη την πρόσφατη αύξηση της θρησκευτικής βίας σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Θα υπάρξει, επίσης, μια ιδιαίτερη διάλεξη σε ανάμνηση της επετείου των ANZAC που θα δοθεί από τον δρα Ιωάννη Γιαννάκη από το Περθ, σχετικά με την περιθωριοποίηση του νησιού της Λήμνου όσον αφορά την κάλυψη του ζητήματος της εκστρατείας στην Καλλίπολη.

Πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και η διάλεξη για την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας στη μεταπολίτευση (μετά το 1974) με ομιλητή το δημοσιογράφο Κώστα Καραμάρκο από τη Θεσσαλονίκη – πρώην κάτοικο της Μελβούρνης.

Το δεύτερο μέρος, στη μέση περίπου του κύκλου των σεμιναρίων, θα καλύψει θέματα που σχετίζονται με τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, ενώ το τελευταίο και τρίτο μέρος θα επικεντρωθεί στη σύγχρονη Ελλάδα και τη Διασπορά της. Η ιστοσελίδα της ΕΟΚΜΒ θα φιλοξενεί τακτικά ενημερώσεις σχετικά με τη σειρά των σεμιναρίων. Η ευρύτητα και ποικιλία των θεμάτων που θα καλυφθούν είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει πολλούς συμμετέχοντες. Όσοι παρακολουθούν σε τακτική βάση, θα τους απονεμηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.