Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επαναπατρισμός από την Ιταλία τριών κυπριακών αρχαιοτήτων τις οποίες είχαν κατασχέσει οι ιταλικές αρχές στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Δικαστήριο στη Φλωρεντία αποφάσισε ότι τρία αρχαιολογικά αντικείμενα, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αιτήθηκε επίσημα τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο, είναι όντως κυπριακής προέλευσης και αποφάσισε την επιστροφή τους. Πρόκειται για τρία πήλινα αγγεία που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 1600‒1400 π.Χ.)

Η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαιοτήτων έγινε στις 17 Ιουλίου 2023 στα γραφεία των αστυνομικών αρχών της Ιταλίας (Carabinieri) στη Ρώμη. Ο Vincenzo Molinese, Διοικητής των Carabinieri, παρέδωσε τις αρχαιότητες στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, Γιώργο Χριστοφίδη. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη. Στις 18 Ιουλίου 2023, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, συνόδευσε αεροπορικώς στην Κύπρο τις αρχαιότητες μαζί με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερο Υπαστυνόμο Μιχάλη Γαβριηλίδη. Οι αρχαιότητες έχουν φυλαχθεί στο Κυπριακό Μουσείο όπου θα συντηρηθούν και θα ψηφιοποιηθούν στη βάση δεδομένων του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν θερμά τις Ιταλικές αστυνομικές αρχές και ιδιαίτερα τους V. Molinese, Διοικητή των Carabinieri, το Λοχαγό Α. Ragusa και το κλιμάκιο των Carabinieri Φλωρεντίας, όπως και την Πρέσβειρα της Ιταλίας στη Λευκωσία Federica Ferrari Bravo, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Η επιστροφή των Κυπριακών αρχαιοτήτων είναι αποτέλεσμα της σταθερής δέσμευσης Κύπρου και Ιταλίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων και επιβεβαιώνει την αγαστή συνεργασία και φιλία των δύο χωρών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου, όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών εντοπισμού, διεκδίκησης και επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτό, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού, του οποίου ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταλήγει η ανακοίνωση.