Νέα στοιχεία για τους Φοίνικες από ανασκαφές στην αρχαία κυπριακή πόλη του Κιτίου θα παρουσιάσει ο δρ Γιώργος Α. Γεωργίου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, σε ομιλία του στο πλαίσιο των Σεμιναρίων του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (ΚΕΡΑ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τα κατάλοιπα του αρχαίου Κιτίου βρίσκονται κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας, στη νότια ακτή της Κύπρου. Το Κίτιον, μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ., όφειλε μεγάλο μέρος της οικονομικής και πολιτικής του δύναμης στο κοσμοπολίτικο λιμάνι του. Οικισμός που ιδρύθηκε από γηγενείς πληθυσμούς κατά την Εποχή του Χαλκού, το Κίτιον δέχθηκε μια εγκατάσταση Φοινίκων κατά τον 9ο αιώνα π.Χ.

Οι Φοίνικες του Κιτίου εξελίχθηκαν σε μια ισχυρή κοινότητα, η οποία κατόρθωσε να κερδίσει τον πολιτικό έλεγχο αυτής της πόλης-βασιλείου. Οι ανασκαφές που διενήργησε ο ομιλητής στο Κίτιον κατά την τελευταία δεκαετία ρίχνουν νέο φως στην ιστορία αυτής της κοινότητας κατά την Κυπρο-Κλασική περίοδο (5ος-4ος αι. π.Χ.).

Η ομιιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 12.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων Ισογείου), Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.