Γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Με τίτλο «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)» η έκθεση αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και τις διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Το σύνολο των έργων προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και περιλαμβάνει έργα των: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.

«Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται καταρχάς σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης» επισημαίνουν οι επιμελήτριες Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου και Τώνια Γιαννουδάκη. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.

Σημειώνεται ότι τα έργα της μόνιμης συλλογής του Παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.